İran'da 'happy' klibine tutuklama!

Dünyaca ünlü şarkıcı Pharrel Williams’ın hit şarkısı “Happy” eşliğinde dans etmek, İran’da tutuklanma sebebi oldu.

İran’da üç genç adam ve üç genç kadının “Happy” şarkısı eşliğinde dans ettiği klibi internete yüklerken, başına geleceklerden habersizdi. Klip sosyal medyada çok beğenildi, 30,000’in üzerinde tıklandı ancak bu durum çok uzun sürmedi…

İran Devrimi’nin gerçekleştiği 1979 yılından sonra muhafazakarlığın hakim olduğu ülkede, gençlerin yabancı bir şarkı eşliğinde mutlu mesut dans etmesi sansüre uğradı, video yayından kaldırıldı.

 

Olay burada bitmedi, videoda dans ederken görülen gençler birer birer tutuklandı.

Tahran polis şefi Hossein Sajedinia’nın ISNA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada “toplumsal iffetimizi, bayağı bir klipte dans ederek inciten gençlerin kimliğinin tespit edilmesine ve gerekenin yapılmasına karar verildiğini” söylüyor.

Videonun yayından kaldırılması ve gençlerin tutuklandığı haberininin ardından, başta İran vatandaşları olmak üzere dünya üzerinde pek çok kişi, videonun kopyalarını internete yeniden yükledi ve sosyal medya üzerinden #FreeHappyIranians yani “Mutlu İranlılar serbest bırakılsın” hashtagi ile kampanya başlattı.

BBC’nin haberine göre klipte yer alan ve tutuklanan gençlerse, “Happy” klibinde oyuncu seçmeleri için oynadıklarını ve klibin asla yayınlanmayacağına dair kendilerine söz verildiğini iddia ediyor.

Iran Wire’a konuşan prodüktörler, polis tarafından tuzağa düşürüldüklerini söylüyor. Genç yapımcılara yakın bir arkadaşlarının trafik kazası geçirdiği ve yardıma ihtiyacı olduğu söylenerek çağırıldıklarını, gittikleri yerde ise güvenlik güçlerinin tutuklamak üzere kendilerini beklemekte olduğunu anlatıyorlar.

Yapımcılar “Happy” videosunu, BM’nin 20 Mayıs Uluslararası Mutluluk Günü kutlamaları için çekildiğinin de altını çiziyor.

Haber

İlginizi Çekebilir