Türk filmlerinin birçok sahnesinde kullanılan, 1927’den 1992’ye kadar İstanbul caddelerinde hizmet veren “Büssing”, “Leyland”, “Renault-Scemia” marka nostaljik otobüsler, İETT tarafından aslına uygun olarak tekrar imal edildi.
İETT Araçbakım İşletme Müdürü Kazım Taylan Sever, bugüne kadar 4 ayrı nostaljik otobüsü aslına uygun imal ettiklerini söyledi.
19-20 Aralık’ta İstanbul Kongre Merkezi’nde “Trans Fuarı”nda sergileneceğine dikkati çekti.
“Büssing”in dış cephesinin o dönemin moda renklerinden vişne çürüğüne, üst kısmının da sarıya yakın beyaz renkle boyandığını ifade eden Sever, otobüslere ilişkin şu bilgileri verdi:
“Otobüslerin arka kısmında yolcuların rahatlıkla binip inebileceği sahanlık kısmı bulunuyor. Büssing otobüsler, 1951-52 yılları arasında Federal Almanya’dan satın alındı. Araçlar, 50’şer otobüslük iki parti halinde temin edildi. Araçların, İstanbul’un dar caddelerinde rahatlıkla ilerleyebilmeleri için özellikle 9 metrelik kısa modellerinden seçildi. Motorları yolcu taşıma kabininin altında ve yatay şekilde monte edildiği için ‘Trambus’ olarak tanınan kısa Büssingler, 26 oturma ve 25 de ayakta olmak üzere toplam 51 yolcu kapasitesine sahip.”
İETT Araçbakım İşletme Müdürü Kazım Taylan Sever, aslına uygun olarak imal edilen bir diğer nostaljik otobüsün de 1968 model “Leyland” marka olduğunu dile getirdi.
Bunların 76 yolcu taşıma kapasitesine sahip, o dönemin ilk alçak tabanlı araçları olarak kabul edilen, yarı-otomatik vitesli otobüsleri olduğunu kaydeden Sever, “Leylandlar”ın 15 Aralık 1992’e kadar İstanbul’da hizmet verdiğini hatırlattı.
Sever, “İngiltere’nin Leyland firmasından 1968 yılında 300 adet alınan bu model otobüsler, Türkiye için özel üretildi.Uzun ömürlü ve sağlam olmaları için dış ve iç kaplama sacları perçin tekniğiyle tutturulan Leylandların bordo renkli deriyle kaplanmış sünger koltukları, yolculara oldukça rahat ve keyifli bir seyahat imkanı sunmaktaydı. Bu araçlar dünya üzerinde başka bir yerde kullanılmadı” diye konuştu.