Çocuk Yaşlarda Ortaya Çıkan Bir Konuşma Bozukluğu Türü: Kekemelik

Kekemelik küçük yaşlarda ortaya çıkan, akıcı konuşmayı engelleyen bir konuşma bozukluğudur. Kekemelik problemi yaşayan çocuklar karşısındakilere ne iletmek istediklerini veya nasıl konuşacaklarını bilirler ancak kelimeleri söylemekte zorlanırlar.

Kekemelik hastalığı nedenleri, belirtileri ve tedavisi ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmak yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Kekemelik konuşma bozukluğu genellikle konuşmayı yeni öğrenen çocuklarda ortaya çıkan bir hastalıktır. Oldukça yaygın görülen bu durum çocukların akıllarından geçirdikleri sözcükleri akıcı bir şekilde konuşmalarını engeller ve konuşma bozukluğuna neden olur. Ayrıca çocuklarda mevcut olarak bulunan gelişim bozukluğu gibi durumlarda da bu konuşma bozukluğuna neden olabilmektedir. Gelişim bozukluğu nedeniyle ortaya çıkan bu durum, çocukların gelişimine devam etmesi sonucunda kendiliğinden kaybolabilmektedir. Yaş ilerledikçe bu bozukluk ortadan kalkar. Bazı hastalarda ise gelişim devam etmesine rağmen bu durum ortadan kalkmaz yetişkinliğe kadar devam eder. Bu durum kronik kekemelik olarak adlandırılmaktadır. Uzun süren kekemelik problemleri bireylerde psikolojik problemlere neden olabilmektedir.

 

Kekemelik problemi farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıktığı için farklı şekillerde kusurlar ortaya çıkmaktadır. Bazı hastalar konuşurken söylediği sözcükleri tekrarladığı gibi bazı hastalar bir kelimeyi uzun süre uzatarak da konuşabilirler. Nadiren de olsa bazı hastalarda bloklama adı verilen kelimeyi söylemekte zorlanma durumu ortaya çıkabilir. Bu durumlar tek başına görülebileceği gibi kombine halde birlikte de görülebilmektedir.

Kekemelik kendi içerisinde 3 alt grupta incelenmektedir. Bilinen en yaygın kekemelik türü gelişimsel kekemeliktir. Bu kekemelik türü sıklıkla 5 yaşından küçük, konuşmaya yeni başlayan çocuklarda ortaya çıkar. Bu kekemelik türü kendiliğinden geçmektedir.

Yaygın görülen diğer bir kekemelik türü ise nörolojik kekemeliktir. Bu kekemelik türü sinir sistemi ve konuşma kasları arasındaki iletişimin bozulması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu kekemelik türü kendiliğinden geçmeyen ve tedavisi diğer kekemelik türlere oranla daha zor olan bir konuşma bozukluğudur.

Diğer bir kekemelik türü ise psikojenik kekemeliktir. Bu kekemelik türü düşünme ve konuşma fonksiyonlarını yöneten beyin kısmındaki problemlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Bu kekemelik türünün tedavisi oldukça zordur.

Kekemelik teşhis ve tedavisi de belirlenen bu kekemelik türlerine göre planlanmakta ve uygulanmaktadır.

Kekemeliğin Nedenleri Nelerdir?

 Kekemelik konuşma bozukluğu günümüzde oldukça yaygın görülen ve konuşmaya yeni başlayan çocukları etkisi altına alan bir problemdir. Bu konuşma bozukluğu birçok çocukta yaklaşık 6 ay boyunca devam eder ve herhangi bir tedavi gerektirmeden kendiliğinden geçer.

Kekemelik birçok nedene bağlı olarak görülebilmektedir. Bu duruma fizyolojik gelişim bozuklukları neden olabileceği gibi çevresel etkilere bağlı olarak da görülebilmektedir. Kekemeliğe neden olduğu bilinen risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir;

 

  1. Çocuğun annesinde, babasında veya kardeşlerine kekemeliğin bulunması
  2. Beyin ve konuşma kasları arasındaki iletişim bozuklukları
  3. Gelişim eksikliği
  4. Cinsiyet
  5. Merkezi sinir sisteminde veya ağız içerisinde kanser varlığı
  6. Felç
  7. İnme
  8. Beyin hasarları veya travması gibi nedenler kekemeliğin ortaya çıkmasında etkili olabilmektedir.

 

Kekemeliğin Belirtileri Nelerdir?

 Kekemelik birçok şekilde ortaya çıkan bir konuşma bozukluğudur. Kekemelik yaşayan çocuklar normal konuşma hızına sahiptirler ancak sözcükleri heceleme veya kesintili şekilde dışarı çıkarabilirler.

Kekemeliğin bilinen belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  1. Kekeme olan çocuklar konuşmada yaşanan problemlere bağlı olarak yüz tikleri veya titremeleri yaşayabilirler. Bu durum stres ve baskı altındayken daha da artış gösterebilmektedir.
  2. Kekeme çocuklar konuşma problemleri yaşadıkları için toplum içerisinde kendilerini ifade edemeyebilir ve iletişim bozuklukları yaşarlar.
  3. Kekeme çocuklar konuşmaya başlamadan önce acaba hata yapar mıyım diyerek tereddüt ederek konuşmaya başlarlar.
  4. Kekeme çocuklar zaten kelimeleri doğru telaffuz edemiyorum diyerek konuşmak istemezler.
  5. Kekeme çocuklar konuşmaya çalışırken sözcüklerin arasında sözlükte yer almayan ‘ıııh’ veya ‘ımmm’ şeklinde sesler çıkarabilir.

Kekemeliğin Tedavisi Nasıldır?

 Çocuklarda ortaya çıkan bu konuşma bozukluğu çocuk psikiyatrisi doktorları veya konuşma uzmanları tarafından teşhis edildikten sonra çocuğun durumuna ve kekemeliğin türüne göre tedavi planlamaları yapılır.

Kekemelik tablosunda, uzmandoktor.net sitesine göre birçok tedavi yöntemi vardır ancak bu tedavi yöntemleri her hastada işe yaramayabilir veya kombine tedavilerin uygulanması gerekebilir. Bu nedenden dolayı tedaviyi planlayacak olan uzmanların çocuktaki bu durumda hakkında detaylı bilgi sahibi olması gerekmektedir.

Kekemeliğinde tedavisinde esas amaç konuşma akıcılığını geliştirme, topluluk içerisindeki konuşma kabiliyetini arttırma ve iletişim engelini ortadan kaldırmaktır. Bunun şu tedavi yöntemleri uygulanabilir;

Kekemelikte en sık başvurulan yöntem konuşma terapileridir. Bu konuşma terapileri sayesinde çocukları konuşma hızını düşürür ve kekemeliğin oluşmasını fark ederler. Bu sayede çocuk ne zaman duracağını ve kendini kontrol edeceğini kavrar ve normal konuşmaya başlar.

Konuşma terapisinin yanı sıra hastalarda bilişsel davranışçı terapi uygulaması da kullanılmaktadır. Bu terapi uygulaması sayesinde çocuk konuşurken düşünmeyi öğrenir ve kekemelik sona erer. Bilişsel davranışçı terapinin yanı sıra hastalara kekemelik kursları da verilir ve özel eğitimler ile hastaların konuşma bozukluğu ortadan kaldırılır.

Bu uygulamaların yanı sıra hastalara elektronik yöntemler, ebeveyn uygulamaları ve ilaç tedavileri de uygulanabilmektedir.

https://www.uzmandoktor.net/kekemelik

 

Haber

İlginizi Çekebilir