Cumhuriyet devrimlerinin Avrupa yolculuğu

Gazeteci Gökhan Karakaş, Milliyet’teki köşesinde Cumhuriyet devrimlerinin Avrupa yolculuğunu kaleme aldı. Karakaş, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının Türkiye Cumhuriyeti’nin devrimlerini nasıl gerçekleştirdiğini kademe kademe anlattı…

Milliyet gazetesi köşe yazarı Gökhan Karakaş’ın köşe yazısı şu şekilde:

“Halifelik kaldırıldı, şapka inkılabı yapıldı, Medeni Kanun kabul edildi, İzmir İktisat Kongresi sonrasında İş Bankası kuruldu ve eğitim devrimiyle kız öğrenciler okullu oldu. Atatürk’ün önerisiyle yüzer sergi hazırlandı. Sadece 3 yılda gerçekleşen Cumhuriyet devrimleri beyaza boyanan Karadeniz Vapuru’na kondu ve devrimlerin Avrupa yolculuğu başladı.

Anadolu’nun kara bağrında Cumhuriyet adlı beyaz sayfayı açan Mustafa Kemal Atatürk, Avrupa’nın ‘Hasta Adam’ duvarını yıkmak için gerçekleştireceği devrimleri anlatacak bir halkla ilişkiler çalışması istiyordu. Halifelik kaldırılmış, şapka inkılabı yapılmış, Medeni Kanun kabul edilmiş, İzmir (Türkiye) İktisat Kongresi’nin sonunda ekonomik gelişme için İş Bankası kurulmuş, eğitim devrimi yapıldıktan sonra kız öğrenciler eğitime kazandırılmış, aşar vergisi kaldırılarak tarım canlandırılmıştı. Ticaret Bakanı Ali Cenani Bey sadece 3 yılda gerçekleşen devrimleri bir gemiyle Avrupa’ya götürme fikrini Atatürk’e sundu. Atatürk’ün onaylamasıyla ‘devrim yolculuğu’ için bakanlık bütçesinden 100 bin TL ayrıldı. İstanbul Ticaret Odası da proje için 500 bin TL verince, 1924 yılında 4200 İngiliz Sterlini ‘ne Hollanda’dan alınan yolcu gemisi S/S Karadeniz yolculuk için seçildi.

Haber

İlginizi Çekebilir