Dünyaya bıraktığınız tarihi izleri bir kontrol edin

Dünya, Avrupa’yı etkisi altına alan sıcak hava dalgası ve orman yangınlarını konuşuyor. Sıcaklıklar Portekiz’de 47 dereceyi bulurken, İspanya’da 40 dereceyi aştı. Fransa’da süren orman yangınlarıyla 1700 itfaiyeci mücadele ediyor. Dün, Berlin’de başlayan ve bugün son  bulacak olan Petersberg İklim Diyaloğu Konferansı‘na katılan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Ya toplu olarak harekete geçeceğiz ya da toplu olarak intihar edeceğiz. Bu bizim elimizde” dedi.

Gazeteci yazar Erturğul Özkök, Guterres’in bu sözlerini Number1 FM ve Number1 Türk FM‘deki ‘Ertuğrul Özkök ile Günün Yorumu’ isimli sesli köşesine taşıdı. Özkök, “Bunda sadece tabiatı suçlamak bence hiç de adil bir şey değil. 21. Yüzyılın siyasi yöneticileri, liderleri, giderek otoriterleşen rejimleri maalesef dünyaya çok iyi bir tarihi iz bırakmayacak” diye konuştu.

Ertuğrul Özkök sesli köşesinde bugün şunları söyledi:

“Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri dün herkesi düşündürmesi gereken çok çarpıcı bir açıklama yaptı. Dedi ki; ‘eğer aklımızı başımıza almazsak dünya kolektif bir intihara doğru hızla gidiyor.’ Evet, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin ağzından duyduk bu lafları… Bunları küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle ilgili söyledi. Dün İngiltere’de yaşananlar bunun göstergelerinden biriydi. İngiltere’de çok sayıda insan hayatını kaybetti sıcaktan. Bütün hayat neredeyse durma noktasına geldi. Metrolar, demiryollarının bazılar durduruldu. Çünkü rayların bile erimesinden endişe ettiler. Neden böyle oluyor? Acaba bu sadece küresel ısınmanın bir tabiat olayı olmasından mı yoksa dünyanın şu anda kötü yönetilmesinden mi? Dünya, belki de tarihinin en iyi yöneticilerini 20. yüzyılın 1980’li yıllarında yaşadı. Çok büyük siyasetçilerin Avrupa’ya hakim olduğu, Dünya’ya hakim olduğu bir dönemdi o. Garbaçov dönemiydi… Duvarlar yıkılıyordu… Ve hepimiz 21. yüzyıla çok büyük umutlarla girmiştik. Ama ne yazık ki 21. yüzyıl bir felaketler yılına dönüştü. Bunda sadece tabiatı suçlamak bence hiç de adil bir şey değil. 21. Yüzyılın siyasi yöneticileri, liderleri, giderek otoriterleşen rejimleri maalesef dünyaya çok iyi bir tarihi iz bırakmayacak.”

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir