Dünya Kupası’nda kıyameti kopartan kare! Brezilya’nın oyuncularına tepkiler çığ gibi

Brezilyalı oyuncuların Dünya Kupası’nda Güney Kore karşısındaki maçta her golden sonra dans ederek kutlama yapması “saygısızlık” eleştirilerine neden oldu. Peki nereden çıktı bu danslı kutlamalar?

Brezilya Milli Takımı’nda futbolcuların attıkları gollerden sonra yaptıkları güvercin dansı olay oldu. Richarlison‘un attığı 3. golden sonra danslı sevinç gösterisine teknik direktör Tite‘nin de katılması tepki çekti. Futbol kamuoyu bu hareketi, Güney Kore’ye saygısızlık olarak değerlendirdi.

Başta İrlandalı futbol efsanesi Roy Keane olmak üzere birçok kişi Seleçao‘nun (Portekizce “seçilmişler”) bu tavrını saygısızlık olarak nitelendirdi.

“Futbol oynamaktan korkuyordum çünkü çoğu zaman siyahi oyuncuların faul yaptıkları için sahada şiddet gördüklerine tanık oluyordum. Ama iyi bir dansçıydım ve bu sahada çok işime yaradı. Kısa top sürmeyi, sambanın bir türü olan ‘muidinho’yu taklit ederek icat ettim.”

Bu sözler Brezilya Milli Takımı’nın 1938 Dünya Kupası kadrosunda defansta ter döken Domingos da Guia‘ya ait.

Keane, “Brezilyalı futbolcuların attıkları her golden sonra dans etmeleri rakibe saygısızlık. Bir iki golden sonra dans edebilirsiniz ama sürekli bunu yapmalarını doğru bulmuyorum” derken Teknik Direktör Tite’nin dansa dahil olmasının da yanlış olduğunu söyledi.

Ne var ki Brezilyalı futbolcuların yaptığı şey, kökleri çok eskiye uzanan bir geleneği yaşatmaktan başka bir şey değildi…

Brezilyalı futbolcular çok eleştirildi, peki sambacılar neden dans ediyor Cevabı 1930larda gizli...

SAMBANIN TARİHİ AFRİKA’YA UZANIYOR

Bugün Brezilya’yla özdeşleşmiş olan samba aslında Afrika kökenli bir dans. Günümüzde Angola ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti olarak bildiğimiz topraklarda doğmuş olan bu dansın Amerika kıtasına taşınmasını sağlayan şey ise köle ticareti oldu.

Brezilya’nın işçi sınıfının benimsemesiyle sambanın Brezilya kültürünün vazgeçilmez bir parçası haline gelmesi 1930’ların başlarında gerçekleşti. Daha da ilginç olan, aynı kitlelerin futbolu bir milli spor olarak benimsemesinin de aynı döneme denk gelmesiydi. İlk kez 1931 yılında milli formayı giyen Da Guia gibi birçok futbolcu o neslin çocuklarıydı.

The Guardian‘ın Brezilyalı sosyolog Gilberto Freyre‘den aktardığına göre, Brezilya’nın kendine has futbol tarzı ile samba arasında koparılması imkânsız bir bağ var. Freyre, 1940’larda kaleme aldığı bir yazıda şu ifadeleri kullanıyordu: “Siyasette olduğu gibi futbolda da Brezilya’nın ırksal karışımı, kuralların esnetilmesi eğilimiyle, bir sürpriz unsuruyla ya da dans adımlarını veya Capoeira’yı hatırlatan gösterişli hareketlerle kendini gösteriyor.”

Brezilyalı futbolcular çok eleştirildi, peki sambacılar neden dans ediyor Cevabı 1930larda gizli...

Garrincha ve Soares

“AYAĞINDA TOPLA SAMBA YAPARAK…”

Brezilya Milli Takımı 1958 Dünya Kupası’nda 17 yaşındaki Pele ve ünlü kanat oyuncusu Garrincha‘nın liderliğinde ilk şampiyonluğuna ilerlerken, “A Taça do Mundo é Nossa” (Dünya Kupası Bizim) isimli şarkı da başarıda önemli bir rol oynadı.

Şarkının sözleri şöyle diyordu: “Brezilyalı gerçek futbolu dünyaya gösterdi; ayağında topla samba yaparak Dünya Kupası’nı kazandı.”

4 yıl sonra Şili’de yapılan turnuvayı bir kez daha Brezilya kazanınca şarkının sözlerine ufak bir ekleme yapılmıştı: “Bu kez de Şili’de, futbolun ne olduğunu gösterdi.”

Numberone.com.tr

Haber

İlginizi Çekebilir