Yaban hayatına dokunma, annesinden ayırma

Doğada zaman zaman yalnız başına yavrularla karşılaşan insanlar onlara yardım etmek için ellerinden geleni yapıyor. Ancak yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş, doğada yaşayan hayvanlara dokunulmaması gerektiğini söylüyor: “Yaban hayatında hiçbir hayvan yavrusunu kaybetmez, insan etkenli sebep olmadıkça doğaya müdahale edilmemeli.

Mevsim yaza dönerken, doğadaki hayvanların birçoğu da yavruladı. Yaban hayatında yalnız başına bulunan ve korunmaya muhtaç olduğu düşünülerek iyi niyetle koruma altına alınan hayvanlar için bu durum kötü sonuçlara yol açabiliyor. Doğada tek başına bulunan geyik, karaca, kurt, tilki, kuş türleri gibi birçok yaban hayvanı insanlar tarafından iyi niyetle koruma altına alınsa da bu durum aslında doğal yaşama zarar veriyor ve farkında olmadan anneyle yavrunun birbirinden ayrılmasına sebep oluyor.

DOĞADA YAVRUYU KAYBETMEK YOK

Yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş, doğada iyi niyetle yapılan işlerin kötü sonuçlara yol açabileceğini söylüyor: “Hayvanların doğasında yavrusunu kaybetme diye bir şey yok. Geyik, karaca gibi hayvanlar yavrusuna besin bulmak için uzaklara gittiğinde yavruları olası tehlikelere karşı bulundukları yerden hareket etmiyor. İnsanlar alıp milli parklara götürüyor annesi de geldiğinde yavrusunu bulamıyor. Bu olayın sonucunda yavru öksüz kalıyor, anne ise stres altında günlerce yavrusunu arıyor.

Haber

İlginizi Çekebilir