Büyüleyici sahne

Nysa Antik Kenti’nin 1800 yıllık tiyatrosu, İş Sanat Antik Sahne kapsamında gösterilen “Ben Anadolu” oyununa ev sahipliği yaptı.

Antik kentlerin keşfetmesi en heyecan veren noktalarından biridir tiyatro yapıları… Kadim medeniyetlerin sosyal hayatına ışık tutan, bugünkü sanatın temellerini oluşturan tiyatrolar, hem insanlık mirasının hem dünya kültürünün temelidir. Türkiye’deki birçok antik kentin tiyatrosu da tüm ihtişamı ve büyüsüyle bugüne ulaşmıştır. Aydın’ın Sultanhisar ilçesinde yer alan Nysa Antik Kenti de etkileyici bir tiyatro yapısına sahip. Nysa’nın en iyi korunmuş yapılarından biri olan tiyatronun geç Helenistik Dönem’de, M.Ö. 1. yüzyılın ikinci yarısında inşa edildiği düşünülüyor. Dönemin önemli buluşma noktalarından biri olan tiyatro, diğer Anadolu antik tiyatroları gibi AnadoluRoma tiyatrolarının karakteristik özelliğini taşıyor.

Sahne binası önündeki çok katlı cephe mimarisini taşıyan yüksek podyumlar, Perge, Side ve Hierapolis tiyatrolarında olduğu gibi kabartmalarla süslü. Pluton ile Kore’nin evliliği ile şarap tanrısı Dionysos’un hayatını anlatan podyum frizleri ortaya çıkarılmış. Mitolojiden birçok önemli karakterin yer aldığı podyum frizleri, aynı zamanda kentin coğrafyasından da alıntılar aktarıyor. Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle yürütülen kazı çalışmalarıyla hem tiyatro hem Nysa’nın birçok noktasında keşfedilen yapılar, elde edilen buluntular tarihi aydınlatmaya devam ediyor.

Büyüleyici sahne

2 bin kişi katıldı

Nysa’nın bu büyüleyici sahnesi, 1800 yıl sonra bir gösterime daha ev sahipliği yaptı. İş Sanat Antik Sahne kapsamında daha önce Patara ve Teos’ta sahnelenen “Ben Anadolu” oyunu Nysa Antik Kenti’nde seyirciyle buluştu. Oyunun yazarı Güngör Dilmen’in 2012 yılında aramızdan ayrılmasının yıl dönümü olan 8 Temmuz akşamı gerçekleşen gösterime iki bin sanatsever katıldı. İzleyiciler, 1800 yıl önce Nysalıların oturduğu sıralarda, onların gözünden oyun izleme heyecanı yaşadı.

Yıldız Kenter’in unutulmaz performansıyla sahnelerin en çok izlenen oyunları arasında yer alan “Ben Anadolu”, yıllar sonra öğrencisi Ayça Bingöl tarafından sahneye taşındı. “Ben Anadolu”nun Nysa’dan seslenmesi gösterime ayrı bir lezzet kattı çünkü oyun, Antik Çağlardan Kurtuluş Savaşı’na uzanan süreçte, tıpkı Nysa gibi insanlık mirasının en güzel noktalarını bünyesinde barındıran Anadolu’nun çeşitli yerlerinde yaşamış, tarihe iz bırakmış kadınların öyküsünü anlatıyor.

Kadınların öyküsü

Trajedi ile komedinin iç içe geçtiği, Antik Çağlardan Kurtuluş Savaşı’na uzanan oyunda, Kibele’den Niobe’ye Kassandra’dan Theodora’ya Nilüfer Hatun’dan Hürrem Sultan’a masallarla, savaşlarla, doğayla Anadolu’nun farklı çağlarına tanıklık eden kadınların yaşam öyküsü, sanatçı Bingöl’ün yorumuyla taçlandı. Geceye katılan iki bin kişi hem üzerinde bulunduğumuz dünya mirasını hem bu topraklardan geçmiş kadınların öyküsünü bir kez daha hatırladı. Daha önce Patara ve Teos’ta izleyiciyle buluşan “Ben Anadolu”nun antik kentlerdeki serüveni devam edecek.

Büyüleyici sahne

Haber

İlginizi Çekebilir