Taylor Swift Hata Üzerine Hata Yapıyor!

Geçen pazar gerçekleşen 2015 MTV Video Müzik Ödülleri yine son dönemin pop kültür fenomeni Taylor Swift’in gecesi oldu. ‘Bad Blood’ video klibi yılın en iyi videosu ödülü ile birlikte en iyi kadın video, ve en iyi pop video ödüllerini aldı.

Önemli müzik ödüllerinde ödülleri toplamak 25 yaşındaki Swift için, bu gencecik haliyle alışıldık bir durum haline geldi: 7 Grammy ödülü, 16 Amerikan Müzik ödülü, Billboard tarafından iki kere ‘Yılın Kadını’ unvanı bunlardan sadece bazıları. Forbes’a göre de yıllık 80 milyon dolar kazanç, 200 milyon dolar servetle Beyoncé, Jay Z, Rolling Stones, Federer, Messi ve Gisele Bündchen’i geride bırakarak üçüncü  sırada olmasına rağmen, hayranlarına seçtiği hediyeleri elleriyle paketlediği ve verdiği videoyu çekip yayımlayacak kadar da ulaşılabilir. Tabii bu arada 17 milyon kişinin izlediği 6 dakikalık bir videodan bahsediyoruz!


Taylor Swift’in 14 yaşında Amerika’nın Tennessee şehrinde başladığı ‘country’ müzik serüveni, ‘1989’ albümünü yayımlamasından bu yana hızla ilerleyen bir pop-starlığa dönüştü.

Yine geçen aylarda dijital müzik yayın platfomu ‘Spotify’dan müziklerini çekerek ve üzerine de Apple gibi dünyanın en önemli şirketlerinden birini dize getirerek, şarkı sahiplerine deneme süresinde de haklarının ödenmesini sağladı. Endüstride büyük yankı uyandıran bu tavır ve duruş, Swift’in sektörü etkileme gücü ve pop-star duruşunu bir kez daha gösterdi cümle âleme.

Pop-starlığa emin adımlarla gelen mükemmel ve kusursuz Taylor, Amerika’da çok kullanılan ‘komşu kızı’ ve ‘America’s Sweetheart’  tanımını yeni sürüm ile güncelliyor. Ortalama bir yetişkin pop-star’ın, günümüzde pop-starlığın artık markalaşmış trendleri olan, ‘kadın dayanışması’, ‘feminizm’, ‘girl-power’ gibi temaları sahiplenerek..

Kadın dayanışmasını kola gibi pazarlayan Swift, Nuh’un gemisi tadındaki model, yazar, müzisyen, oyuncu içeren, ortalama 30 milyon takipçisi olan, başarılı, ünlü, zengin ve güzel arkadaş grubuyla, Zeki Müren’in eski TRT programlarının instagram versiyonu tadında. “Bakın bizler de sizler gibiyiz, etten kemikteniz, kız kıza buluşup, yemek yapıp, örgü örüp, Netflix’de dizi izliyoruz. Ve evet elbette kedilerimizi çok seviyoruz” mesajları vermekte. Bu grupta kimler kimler yok ki: Selena Gomez, Kendall Jenner, Cara Delevigne, Gigi Hadid, Lena Dunham ana kadroda. Son gerçekleştirdiği dünya turnesinde ise Justin Timberlake, Lisa Kudrow, Alanis Morissette, Ellen De Generes gibi isimleri sahneye çıkararak ‘sahne ışıklarını’ paylaşmayı bildi!

Ve fakat bu kusursuz profil son zamanlarda çatlak vermeye başladı. Önce ‘Bad Blood’videosunda , kendi kız çetesiyle savaştığı kişinin Katy Perry olduğu varsayıldı. Kadın dayanışmasından bahseden birinin, videosunda silahlarla başka bir kadını tekmelemesinin ne kadar da çelişkili olduğuna dikkat çekildi. Hatta Katy Perry, Swift’in, süper sahte bulduğu kadın dayanışması savunuculuğunu’ tamamen ticari bir duruma çevirerek başka bir kadından intikam aldığı bir video yapmasının ne kadar ironik olduğunu belirttiği bir tweet attı. Swift, Perry’ye cevap vermedi. Ama Nicki Minaj ile Twitter’daki atışmalarını MTV VMA gecesinde Minaj ile birlikte düet yaparak yine lehine çevirmeyi bildi.

 

Son birkaç günün en hararetli tartışma konusu ise Taylor Swift’in lansmanını MTV gecesi yaptığı yeni videosu Wildest Dreams’ üzerine. Neden mi? Yüksek dozda ırkçılık sebebiyle!  Bir anda her kesimden eleştirilere maruz kalan yeni video, Afrika’daki koloni kültürü fantezisini canlandırıyor. ‘Out of Africa’ filminden referansla Etiyopya’da çekilen videoda tek bir siyahi, etnik insanın yer almaması günlerdir köşe yazılarına konu olmakta. ‘Wildest Dreams’  videosu tamamen beyaz kadrosuyla Avrupa’nın Afrika’daki koloni kültürünün adeta romantikleştirilmesi şeklinde. Böylesine bir gaf ötesi hatayı, her hareketi planlı ve programlı gözüken fenomen pop-star Taylor’ın ve profesyonel ekibinin nasıl yaptığı da oldukça ilginç tabii! Bakalım Swift bu durumu nasıl lehine çevirecek, arkadaş grubuna veya turnesine Etiyopyalı siyahi caz müzisyenlerini her an ekleyebilir!

Haber

İlginizi Çekebilir