Kings of Leon İtues'de 1 numara

iTunes, yılın en çok satan albümünü açıkladı. Ne Lady Gaga, ne Twilight film müzikleri…

Zirvede ABD’li, rahip bir babanın üç oğlu ve onların kuzeninden müteşekkil Kings of Leon var . Kings of Leon ismi bazılarınız için bir şey ifade etmiyor olabilir. Fakat sizi şimdi bir zaman makinesine bindirip 2040 yılına ışınlasak, döndüğünüzde de, “2000’lerin en büyük rock grupları hangileriymiş?” diye sorsak, vereceğiniz isimlerden biri (kariyerlerinde bir aksilik olmadıysa) Kings of Leon olacaktır.

 

 iTunes’un geçen hafta yaptığı açıklamaya göre 2009’un en çok satan albümü ne Lady Gaga’nınki, ne Twilight film müzikleri olmuş. Çaktırmadan çaktırmadan her geçen yıl daha da büyüyen Nashville, Tennessee çıkışlı Kings of Leon, herkesi geride bırakarak ilk sıraya yerleşmiş 2008 çıkışlı Only by the Night albümleriyle.

Aslında grubun sıkı takipçileri için bu bir sürpriz değil. Çünkü istikrarlı gidişi olacakların habercisiydi. Grubu biraz tanımak isterseniz şu bilgileri vererek başlayayım: Üç kardeş ve bir kuzenden müteşekkil. Hiç öyle alkolik anne, şiddet uygulayan baba, bunalım çocukluk detayları içeren bir hikâyeleri yok. Tam tersine, rahip bir babanın ve herhangi bir arızası olmayan bir annenin üç oğlu Anthony Caleb Followill (vokal-gitar), Ivan Nathan Followill (davul) ve Michael Jared Followill (bas gitar).

Tüm çocuklukları babalarının papaz olması sebebiyle Amerika’nın güneyini gezerek geçiyor. Aile hep yollarda. Evleri kamp alanları. Eğitimleri de çoğunlukla anneleri tarafından veriliyor. Yaşıtlarının dinlediği müzikleri dinlemelerine izin bile yok. Babaları 1997’de emekli olup karısından boşanınca çocuklar tekrar Nashville’e dönüyor. Ve böyle bir yaşam tarzından sonra rock n’ roll hayata geçiş yapıyorlar. Doğru düzgün çalamamalarına rağmen azmediyorlar ve bir plak şirketiyle imza aşamasına gelince de kuzenleri Cameron Matthew Followill’i (gitar) gruba dahil etmeye karar veriyorlar. (Matthew’nun annesine, “Bir hafta bizde yatıya kalacak,” diye yalan söylemişler. Kalış o kalış.) İsimlerini ise aynı adı taşıyan babaları ve büyükbabalarından esinlenerek koyuyorlar. EN İYİ ROCK GRUBU 2003 yılında ilk EP’lerini çıkardıklarında yaşları 16 ile 23 arasında değişiyor. Üstelik en küçükleri doğru düzgün bas gitar çalamıyor bile. Fakat birkaç ay sonra ilk stüdyo albümleri Youth and Young Manhood yayınlandığında ciddi bir ilgi ile karşılaşıyorlar. Hatta albüm ünlü müzik dergisi NME tarafından ‘son 10 yılın en iyi ilk albümlerinden biri’ olarak nitelendiriliyor. Grup, The Strokes ve U2 ile turneye çıkma fırsatı yakalıyor.

Güney köklerinden ziyadesiyle beslenerek oluşturdukları ikinci albümleri Aha Shake Heartbreak ile Bob Dylan ve Pearl Jam gibi isimlerle turlama şerefine nail oluyorlar. 2007 tarihli üçüncü albümleri Because of the Times ile de yükselişlerini sürdürüyorlar. Fakat asıl patlamaları 2008’de çıkardıkları Only by the Night ile oluyor. (Bu albüm Türkiye’de ocak ayında yerli albüm fiyatından satılacak, duyurulur.) İngiltere listelerine bir numaradan giren grup, albümün ilk single’ı Sex on Fire ile Grammy alıyor, Brit ödüllerinde En İyi Uluslararası Grup ve Albüm ödüllerini topluyor. İngiltere’de 1.5 milyon, ABD’de ise bir yılı doldurmadan 1 milyon satışa ulaşıyor. Ünlü dergilerin kapaklarında hep onlar var. Üstelik ‘Son 10 yılın en iyi rock grubu’ başlıklarıyla. 2009’u Avrupa’nın en büyük festivallerinde sahne alarak geçiren grubu bir önceki sene Belçika, bu yaz da İrlanda’da izlemiş ve sadece bir yıl içinde hayran kitlesinin nasıl arttığını yakından görmüş biri olarak tüm yorumlara katıldığımı söyleyebilirim. İlk çıktıklarında fazlasıyla retro görünen/duyulan bu grup zaman içinde hem görünüş hem de sound olarak açıldı. Fakat kimileri de özellikle son albümü sebebiyle grubu fazla popüler olmakla eleştirdi.

Yine de Kings of Leon’un yükselişi, iTunes örneğinde de görüldüğü gibi, duracağa benzemiyor. Üstelik sadece ABD ya da İngiltere’de değil pek çok ülkede hayranları artıyor ‘kralların’. 

Haber

İlginizi Çekebilir