Sende mi Avatar?

Büyük gürültüyle vizyona giren Avatar filminin yönetmeni James Cameron, fikirler ‘ödünç alıp filminde kullanmakla’ suçlandı.

Avatar filminin, Rus bilim kurgu yazarları Arkady ve Boris Strugatsky kardeşler tarafından 1960’larda kaleme alınmış 10 çok satan fantastik romandan oluşan  “The World of Noon” ya da diğer ismiyle “Noon Universe” serisi ile benzerlikler taşıdığı iddia edildi.

FRAGMANI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Avatar’daki gezegen Pandora, söz konusu kitaplarda da geçiyor ve film de kitaplar da 22. yüzyılda geçiyor.

İngiliz Guardian gazetesinde yer alan habere göre, Pandora filmde Na’vi adı verilen yeni bir ırka ev sahipliği yapıyor. Eleştirmenler bunun Strugatsky romanlarındaki Nave adlı ırk ismine son derece benzediğini not ediyor.

Yazar ve gazeteçi Dimitri Bykov da Rus gazetesi Novaya Gazeta, “Na’vi açık bir şekilde Strugatskylerin Nave’sini hatırlatıyor” diye yazdı.

76 yaşındaki Boris Strugatsky geçen hafta Avatar filmini henüz izlemediğini açıkladı, söz konusu benzerlik iddialarını  ise reddetti. Kitapların yazarlarından Arkady Strugatsky 1991’de yaşamını yitirdi.

James Cameron ise, Avatar fikrinin orijinal olduğunu belirterek iddiaları kesin bir dille reddediyor ve film için 1994’te 80 sayfalık bir senaryo yazdığını belirtiyor.

Dünya genelinde 1 milyar 450 milyon dolar hasılat yaparak  1 milyar 842 milyon dolarlık hasılatlı Titanic’i tahtından indirmek üzere olan Avatar’ın İngiltere’deki dağıtımcısı 20th Century Fox yetkilileri konuyla ilgili yorum yapmadı.

Avatar’a daha önce ırkçılık suçlaması yöneltilmiş, bir kesim tarafından da solcu diye nitelenmişti

Haber

İlginizi Çekebilir