Ağlatan Veda

Bugün vizyona giren Atatürk filmi “Veda”nın galası önceki akşam yapıldı. Davetliler, yapımı gözyaşları içinde izledi.

Devleri buluşturan gala             

* Atatürk’ün hayat hikayesinin, çocukluk arkadaşı ve yaveri Salih Bozok’un gözünden anlatıldığı “Veda” filminin galası, Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı. Zülfü Livaneli’nin hem senaryosunu yazdığı, hem yönettiği hem de müziklerine imza attığı filmin galasına ilgi çok büyüktü. Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe’nin yanı sıra Türkan şoray, Filiz Akın, Yaşar Kemal gibi pek çok önemli ismin katıldığı gecede duygusal anlar yaşandı, bazı sahnelerde gözler yaşardı.

FRAGMANI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Salon alkışlarla çınladı  

* Gösterim sırasında pek çok sahne, salondaki izleyicilerden alkış aldı. Atatürk’ün zeybek oynadığı, kız kardeşi ile annesini Selanik’ten göçenlerin arasında bulup kucakladığı ve Kazım Karabekir’in Atatürk’ün safına geçtiği sahneler, en çok alkış alan bölümlerdi. “Veda”ya tam not veren Ülkü Adatepe, “Bu filmi izledikten sonra Can Dündar’ın çektiği ‘Mustafa’ filminden bir kez daha nefret ettim. Veda’da her şey olduğu gibi aktarılmış” dedi.

Latife Hanım’a Fikriye demiş

Filmin gösterimi sırasında birçok sahne, salondaki izleyicilerden alkış aldı. Atatürk’ün zeybek oynadığı, kız kardeşiyle annesini Selanik’ten göçenlerin arasında bulup kucakladığı ve Kazım Karabekir’in Atatürk’ün safına geçtiği sahneler, en çok alkış alan bölümlerdi. Atatürk’ün eşi Latife Hanım’a yanlışlıkla “Fikriye” dediği sahne ise salondakileri çok güldürdü.

Sevgililer gözyaşlarına boğuldu

Filmde Fikriye Hanım’ı canlandıran Özge Özpirinçci, galaya sevgilisi Engin Altan Düzyatan ile geldi. Sevgililer, gösterim sırasında gözyaşlarına boğuldu. Özpirinçci, konu Atatürk olduğunda çok duygulandığını belirterek “Fikriye’nin hayatı, intiharı gerçekten çok trajik. Film boyunca kendimi tutamayıp, ağladım” dedi. Düzyatan ise “Çocukluğumuz boyunca bu hikayeleri kalbimizde hissettik. Sinemada da görünce duygulanmamak mümkün değil. Fikriye Hanım’ı Özge’nin oynaması ise beni bambaşka etkiledi” diye konuştu.

Büyük liderde kusur mu arayacaktım

“Veda”nın yaratıcısı Zülfü Livaneli, film hakkında dikkat çekici açıklamalar yaptı: “Bu filmden sonra birtakım kamplaşmalar olacak. Birileri çıkıp ‘çok çok iyi göstermiş’ diyecek, birileri de ‘tamamen resmi tarih’ şeklinde konuşacak. Ama ben Salih Bozok’un anılarından yola çıktım, Atatürk’ü bir tabu olarak değil, insan olarak anlattım. Ayrıca bütün dünyanın kabul ettiği bir gerçek var, o da Atatürk’ün dünyanın en büyük liderlerinden biri olduğu. Biz de kabul edelim bunu. Bu filmle, Atatürk’e fazla değer vermeyen kesimler de ona gereken saygıyı gösterir diye düşünüyorum. ıngilizler, Gandhi için film çekti ama o filmi Gandhi’de kusur bulmak için yapmadılar. Kusur aramak bize özgü herhalde. Ben bu filmi yaparken dünyanın en büyük liderlerinden birinde kusur mu arayacaktım?”

O filmden bir kez daha nefret ettim

“Veda”ya tam not veren Ülkü Adatepe, “Bu filmi izledikten sonra Can Dündar’ın çektiği ‘Mustafa’ filminden bir kez daha nefret ettim. Veda’da her şey olduğu gibi aktarılmış” dedi. Yaşar Kemal, “Büyük sanatçının yaptığı film böyle olur” diye konuştu. Türkan şoray ise beğenisini “Kızımı alıp bu filme yine gideceğim. Defalarca izleyeceğim, çok beğendim” sözleriyle dile getirdi.

Öte yandan gecenin en çok dikkat çeken ismi, Atatürk’ün çocukluğunu canlandıran Fikret Kağan Olcay’dı. Minik oyuncu, sempatikliği ile gecenin ilgi odağı oldu.

Senaryo çalışması üç yıl süren, çekimleri yedi haftada tamamlanan ve yaklaşık 2 bin figüranın rol aldığı “Veda”, vizyona bugün giriyor.

Haber

İlginizi Çekebilir