NBA'in yeni efsanesi!

ABD basınının bugünkü ana gündem maddesi Los Angeles Lakers’ın 16’ncı kez NBA şampiyonluğuna ulaşması. Lakers, son maçta Boston Celtics’i yenerek seride durumu 4-3’e getirerek şampiyon oldu. Diplomasi ve ekonomi tarafında ise Türkiye-Yunanistan-İtalya imzalanan boru hattı ve BP ön plana çıkıyor.

LA Laker NBA Şampiyonu oldu

İşte dünyada günün öne çıkan manşetleri:

 

 

LOS ANGELES TIMES: NBA’in şampiyonu Lakers oldu

NBA’de final serisinin bugün sabaha karşı oynanan son maçında Boston Celtics’i mağlup eden Los Angeles Lakers 16’ncı şampiyon oldu.

 

Lakers dün geceki maçı 83-79 kazanarak final serisini 4-3 önde tamamladı. Takımın yıldızları Kobe Bryant ve Pau Gasol’ün düşük şut yüzdelerine rağmen rakibi Celtics’i alt etmeyi başaran Lakers son periyoda 6 sayı önde başladı.

 

Celtics oyunun bitimine 13 saniye kala farkı 2 sayıya kadar düşürmeyi başarsa da Sasha Vujacic’in kullandığı iki serbest atışı da sayıya çevirmesi takımına şampiyonluğu getirdi.

 

NBA’in yeni efsanesi Bryant attığı 26 sayı ve aldığı 11 ribaund ile galibiyete en büyük katkıyı yapan oyuncu oldu. Üst üste ikinci MVP (En Değerli Oyuncu) ödülünü kazanan 31 yaşındaki basketbolcu, aynı zamanda beşinci NBA şampiyonluğunu elde etti.

 

BLOOMBERG: Türkiye-Yunanistan-İtalya boru hattında imzalar atıldı

İtalya‘nın devlet enerji şirketi Edison SpA, Yunanlı ortak Depa SA ve Botaş arasında Hazar doğalgazını Türkiye ve Adriyatik üzerinden İtalya‘ya taşıyacak ve Avrupa’nın ana doğalgaz kaynağı Rusya‘nın tekelini kıracak boru hattında imzalar atıldı.

 

E-maille gönderilen ortak açıklamada taraflar ITGI olarak da bilinen projede anlaşma metninin dün Ankara‘da imzalandığını duyurdu.

 

Açıklamada Edison’un yürütmeden sorumlu başkan vekili Roberto Poti, “Dünya doğalgaz rezervlerinin yüzde 20’sine sahip Hazar Denizi bölgesiyle ilk bağlantımız olan bu boru hattı Avrupa’nın enerji güvenliğini önemli oranda artıracak stratejik bir altyapı örneğidir” dedi.

 

Botaş Başkanı Fazıl Şenel ise açıklamada, “Bugünkü imzalarla bir kez daha Türkiye’nin Doğu’nun zengin gaz rezervlerinin Avrupa’da büyüyen taleple bir araya getirilmesindeki önemli rolünün altını çizmiş oluyoruz” dedi.

 

Enerji Bakanı Taner Yıldız da düzenlediği basın toplantısında boru hattının 2017’de tamamlanacağını söyledi. Yıldız hattın Nabucco için bir rakip değil tamamlayıcı olduğunu ifade etti.

 

GLOBAL SECURITY NEWSWIRE: Fransa ve Türkiye’den Kuzey Kore’ye yaptırım talebi

Güney Koreli bir askeri yetkili, Fransa ve Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Kuzey Kore’nin Cheonan donanma gemisinin Mart ayında batırılmasıyla ilgili rolü gerekçesiyle yeni yaptırımlarla karşı karşıya kalmasını istedi.

 

General Park Jung-yi’nin Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak’a “BM Güvenlik Konseyi’ndeki ortak soruşturma ekibinin bulguları konusundaki bir brifingin ardından, Türkiye ve Fransa raporların mükemmel olduğunu ve Pyongyang’a yaptırım uygulanmasının zamanının geldiğini söylemiştir” bilgisini verdiği duyuruldu.

 

Yonhap Haber Ajansı Fransa‘nın Güvenlik Konseyi’nde daimi üye olduğunu Türkiye’nin ise geçici üye statüsünde olduğunu hatırlattı.

 

Güney Kora bu hafta içinde Konsey üyelerine çok uluslu soruşturmanın sonuçları hakkında bilgi vermişti. Soruşturmada Kuzey Kore denizaltılarından ateşlenen birr torpidonun geminin batmasına ve 46 askerin ölmesine neden olduğu sonucuna varılmıştı.

 

Ancak sürece yakın kaynaklar Güvenlik Konseyi’nin Cheonan’la ilgili bir karar almaktan ziyade bir açıklama yapmasını bekliyor. Açıklamanın metni üzerinde halen tartışıldığı belirtildi.

 

YNETNEWS: İsrailli hacker İHH web sitesine saldırdı

İsrailli bir hacker İHH’nin internet sitesine saldırarak, kurumun fon toplama mekanizmasını birkaç saatliğine devre dışı bırakmayı başardı.

 

Adının açıklanmasını istemeyen 30 yaşındaki hacker, İsrail’in zayıf halkla ilişkiler hamlelerinin kendisini kaygılandırdığını, bu yüzden de kendisi bir katkı yapmak istediğini söyledi.

 

“Bugün asıl savaş internette. Başarılı olana kadar bütün bir hafta boyunca her gece birkaç saat sitede dolaştım” dedi.

 

Hacker, İHH’ye internet sitesi üzerinden her saat başı 9 bin euro civarında bağış geldiğini görmenin kendisini şaşırttığını da sözlerine ekledi.

 

31 Mayıs tarihindeki baskından bu yana Türk ve Arap hackerlar yüzlerce İsrail sitesine saldırılar düzenlemiş, karşılığında İsrailli hackerlar da Türk sitelerine saldırmıştı.

 

Ancak İHH’yi hackleyen kişi siteyi devre dışı bırakmak yerine içeriğini değiştirmeyi tercih etti. Örneğin Mavi Marmara’nın fotoğrafının yerine bir İsrail savaş uçağı resmi koyan hacker altına da “Yes we can” (Yapabiliriz) yazdı.

 

İsrail askerlerinin 17 Ağustos depremindeki kurtarma çalışmaları sırasında çekilen fotoğraflarını ve İsrail liderlerinin Araplarla barış anlaşmaları imzalarkenki pozlarını da siteye koyan hacker, “Amacım İsrail’in barış istediği mesajını vermekti” dedi.

 

CHRISTIAN SCIENCE MONITOR: Paris’teki Müslüman karşıtı partiye Facebook’tan 7 bin katılımcı

Paris’te bugün yapılacak olan ve Müslümanları kızdırmayı amaçlayan “domuz sosisi ve içki” konulu partinin Facebook’taki sayfasında 7 bin kişi “geliyorum” dedi.

 

İlk planlara göre Müslümanların ağırlıklı olduğu mahallelerden birinde yapılacak olan parti, polisin kamu huzurunu sağlamak gerekçesiyle getirdiği yasağın ardından Arc de Triomphe’a taşındı.

 

“Identity Block” isimli çoğunluğunu sağcıların oluşturduğu grubun organize ettiği parti “Fransa’nın İslamlaşmasına direniş” çağrısı yapıyor.

 

Parti başlangıçta 18’inci bölgedeki cami yakınlarında, Cuma namazından sonra yapılacaktı. 18 Haziran tarihi Fransa‘nın efsanevi Cumhurbaşkanı Charles DeGaulle’ün 1940’ta İkinci Dünya Savaşı sırasındaki Nazi işgaline karşı Fransızlara direniş çağrısı yaptığı konuşmanın yıldönümü olması.

 

XINHUA: Çin‘i yine sel vurdu

Çin‘in güneyinde yoğun yağışların neden olduğu seller ve toprak kaymaları ilk belirlemelere göre en az 46 kişinin ölümüne yol açarken, 50 kişinin de kayıp olduğu bildirildi.

 

İçişleri Bakanlığı’ndan yapulan açıklamada 238 bin’den fazla insanın Fujian, Guangdong, Hunan, Jiangşi, Guangşi ve Siçuan bölgelerindeki evlerinden tahliye edildiği ifade edildi.

 

En çok zarar Fujian, Guangşi ve Siçuan’da yaşanırken, yoksul bölgelerde 33 binden fazla evin yıkıldığı, maddi kaybın 398 milyon dolar civarında olduğu belirtildi.

 

Çin Ulusal Meteoroloji Merkezi yağışların Pazar günü başladığını hatırlatırken, önümüzdeki günlerde ülkenin güneyinde yağışlı havanın sürmesinin beklendiği uyarısını yaptı.

 

BBC: ABD Kongresi’nden BP’nin patronuna ağır eleştiri

BP CEO’su Tony Hayward, dün ABD Kongresi’nin karşısına çıktı. Hayward, şirketinin Meksika Körfezi’nde arama yaparken söz konusu tehlikeleri göz ardı ettiği suçlamalarıyla yüz yüze geldi.

 

Temsilciler Meclisi Enerji ve Ticaret Komitesi Başkanı Henry Waxman, BP’nin 20 Nisan’da petrol kulesinde patlama yaşanmadan önceki vurdumduymazlığının akıl almaz olduğunu söyledi.

 

BBC muhabiri, BP için halkla ilişkiler sınavı olan bu oturumun tam bir felakete dönüştüğünü söyledi.

 

Kongre üyeleri yaptıkları incelemelerden sonra yaşanan felaketin BP’nin güvenlik konularındaki sorumsuzluğundan kaynaklandığından emin bir biçimde sorular sorup, yorumlar yaptı.

 

Buna karşılık Hayward, karşısındaki öfkeli grubun vardığı sonuçları sürekli olarak reddetti. Hayward’ın cevap vermekteki başarısızlığından ve gönülsüzlüğünden dolayı daha fazla öfkelenen komite üyeleri, BP CEO’sunun kendilerini aşağıladığını söyleyerek memnuniyetsizliklerini dile getirdi.

 

Haber

İlginizi Çekebilir