Superman 75 yaşında

Superman, Supergirl, Batman, Wonder Woman, Green Lantern… Yani dünyanın en güçlü, en ünlü ve en yaşlı süper kahramanları. Aslında hepsi aynı ailenin evlatları. Bu kahramanlarla bizi tanıştıran DC Comics, 75 yaşına girdi. 1934’ün sonunda kurulduğunda küçük bir yayıneviydi. 1938’de ise ilk çizgi romanını, Superman’i yayınladı. Onu aynı yıl Wonder Woman ve Batman takip etti. DC Comics bugün ayda ortalama 80 yayın yapıyor, yılda bin bölüm çizgi roman yayınlıyor. Bugüne kadar yaklaşık 40 bin çizgi roman yayınladı. Nail Gaiman gibi yeni dönemin en önemli yazarlarının işlerini yayınlayan Vertigo gibi alt markaları da var. Kahramanları beyazperdeye taşıyan Time Warner’la da ortak.

DC Comics’in kuruluşunu tetikleyen, Orson Welles’in oynadığı Yurttaş Kane filmi olmuş. Onun sinemada yaptığını DC’nin o zamanlarki küçük ofisinde çalışan Jack Kirby, Joe Shuster, Bob Kane kâğıt üstünde gerçekleştirmek istemişler. 75 yıldır tüm dünyayı etkileyen süper kahramanlar da işte böyle doğmuş.

20. yüzyılın mitolojik kahramanlara cevabı olarak tanınan süper kahramanların çizimleri, hazırlanma süreçleri, sinemaya aktarılışları ve tüm tarihleri şimdi dev bir kitapta toplandı. Kitabın yazarı, 38 yıldır DC Comics’te çalışan ve Batman serilerinin de editörü olan öykü yazarı Paul Levitz. İçinde 2 bin çizim, orijinal illüstrasyonlar, posterler, fotoğraflar, film çekimlerinden kareler olan bu özel kitap, kahramanların hayranlarına doğum günü hediyesi olarak yayınlandı.

MÜZK CD’Sİ DE VAR
DC Comics, 75. yıl hediyesi olarak kitabın yanı sıra kahramanlarının sinema ve televizyon uyarlamalarındaki müzikleri de 31 şarkılık bir albüm haline getirdi. Albümde 1960’lardaki Batman televizyon şovunun müziği de var, en yeni filmlerin sevilen şarkıları da.

NEREDEN ALINIR?
Maalesef İstanbul dışındaki şehirlerde sadece çizgi romanlara ayrılmış kitabevleri bulmak çok zor. Ama neyse ki artık birçok büyük kitapçının çizgi roman rafları oldukça zengin. Arka Bahçe Yayıncılık sayesinde DC Comics’in, özellikle Vertigo’nun Türkiye’de zor bulunan yayınları Türkçe’ye çevriliyor. İstanbul’daysanız çizgi roman için ilk adresiniz her sene adres değiştiren ama hep Nişantaşı’nda yaşayan Gerekli Şeyler (www.gerekliseyler.com.tr) olmalı. Burada sadece kitap, dergi yok; gerçek bir fantastik dünya var!

Gerekli Şeyler’e en iyi alternatif ise Galatasaray’daki Gon. Kutsal kitapçı Robinson Crusoe’nun çizgi roman şubesi olan Gon’da yabancı kitapları, çizgi romanları çok uygun fiyata alabilirsiniz. Eğer kahramanlara dair her şeyin koleksiyonunu yapanlardansanız Moda’da yeni açılan Figüratif (www.figuratifdukkan.com) tam bir mabet, haberiniz olsun.

BODRUM’DAKİ ‘ÇİZGİ’ ADRESİNİZ
Bodrum’daki Asiago Çizgi Roman Cafe & Bar’ın duvarları çizgi karakterlerle süslü. Girişinde ve bahçesinde Daltonlar’ın, Superman’in dev maketlerinin olduğu kafe, ünlü çizgiseverlerin de uğradığı bir yer.

Haber

İlginizi Çekebilir