Popstardan çok insanım

Müzik tarihinde, tüm ülkelerden, tüm dinlerden, tüm ırklardan insanlarda aynı hissi uyandırabilen, aynı coşkuyla ve aynı mide burkulmasıyla dinlenebilen çok az şarkı vardır. ‘Loosing My Religion’ o şarkıların arasındadır. Aslında o listede R.E.M’den bir şarkı değil birçok şarkı bulunur. Çünkü 80’lerde kurulduğunda müziğe bambaşka bir anlam katan R.E.M’in vokali Michael Stipe için her yeni albüm o güne kadar yaptıkları en iyi albüm olmak zorunda. Aksi takdirde o albümün yayınlanmasına müsaade etmeyeceğini söylüyor röportajlarında. Bu yüzden de şimdi yeni albümlerinin hazırlığında olan grubun yine kanımızın yönünü şaşırtacak şarkılarla geleceğini söylemek zor değil.

Yanlış okumadınız, adı ‘Collapse Into Now’ olacak yeni bir R.E.M albümü geliyor ama yeni şarkıları ancak 2011 ilkbaharında dinleyebileceğiz. Şimdilik elimizdekilerle yetinmemiz içinse, 26 Ekim’de eski şarkılardan oluşan bir DVD çıkardılar. Bizi’ baharı bekleyen kumrular’ haline getiren Collapse Into Now hakkında birçok rivayet dolaşıyor ortalıkta. Hatta bu rivayetler içinde grubun bu albümde bir Lady Gaga şarkısını seslendireceği bile var. Ama Michael Stipe bu yaştan sonra, bu derece ‘poppoppop’ olmayı kabul etmez gibi.

Fakat albümün kesinleşen bilgileri hiç yabana atılabilecek gibi değil: Grubun bir önceki albümü Accelerate’i yapan Jacknife Lee yine albümün prodüktörü. Lee, Grammy ödüllü ve Snow Patrol, Bloc Party, U2, The Hives, Kasabian, Editors gibi isimlerle de çalışmışlığı var. Albümün kayıtlarının bir kısmı Berlin’deki Hansa Stüdyoları’nda yapılmış ki; bu stüdyo David Bowie’nin Heroes, Iggy Pop’un Lust For Life, U2’nun Achtung Baby albümlerinin kaydedildiği yer olarak gönlümüzde ayrı bir yere sahiptir.

Pati Smith’in şarkıları sayesinde bir araya gelip müzik yapmaya başlayan R.E.M, 15’inci albümleri için çalışırken, grubun vokaller üstü vokali Michael Stipe, artık 90’lardan kalan basına karşı ketum tutumunu bozdu. Yeniden röportajlar vermeye, Pati Smith ile birlikte sergi açılışlarında görülmeye başladı. Beyaz sakalları sayesinde kocaman mavi gözleri iyice belirginleşti. Aktivist ruhu hiç ölmeyen ve “Bir dönem kendimi sürekli basında görmekten çok sıkılmıştım” diyen Stipe, AIDS, bireysel silahsızlanma ve çevre konularında gözümüzün açılmasını sağlayan isimlerden biri oldu çocukluğumuzda. Eğer Collapse Into Now, yeniden yapılmış en iyi R.E.M albümü olursa, yeni nesil çocuklar da Stipe’dan bir şeyler kaparlar belki.

İLERİ GİTTİĞİM OLDU
Michael Stipe, 1980’den bugüne politik görüşlerini hiç saklamaması ile ilgili şunları söylüyor: “Bu tehlikeli bir yol. Sanırım geçmişte ileri gittiğim oldu. 1980’lerde olmadığım biri haline getirildim. İnsanlar popstarların düşüncelerini ifade etme hakkı olmadığını düşünüyor. Hep nazikçe bir popstardan öte insan tarafımı öne çıkardım, bu yüzden de herkes kadar düşüncelerimi ifade etme hakkına sahip olduğumu anlatmaya çalışıyorum.”

Haber

İlginizi Çekebilir