John Lennon 30 yıl önce bu gün öldürüldü..

John Lennon, bundan tam 30 yıl önce bugün ‘hasta’ hayranı Mark David Chapman tarafından New York’ta kaldığı ötelin önünde öldürülmüştü. Bugün hem orada hem de dünyanın pek çok yerinde anılıyor.

JOHN LENNON FOTO GALERİ

takvimler  8 Aralık 1980 tarihini gösteriyordu. Sevgilisi Yoko Ono ile birlikte biraz önce çıkmışlardı stüdyodan. ‘Walking On Thin Ice’ın kayıtlarıydı tamamlanan. ‘İnce Buz Üzerinde Yürümek’ zordu hakikaten. Otelin önünde hayranlarına imza verirken, iki saat önce gelip plağını imzalatan Mark David Chapman, ‘Mr. Lennon’ diye seslenmiş, yuvarlak gözlüklerinin arkasından dünyanın en sakin yüzüyle bakan John Lennon dönünce de ateş edivermişti.
Kaldırıma düştüğünde sevgilisi Yoko Ono başucundaydı. Sanki bir yerlerden de o ünlü şarkılarının sözleri duyuluyordu: “Imagine there’s no heaven (Cennetin olmadığını hayal et!)” Bütün hayatı bir bakıma cehennem gibi geçmişti. Dolayısıyla, cennetin olmadığını hayal etmesinden daha doğal ne olabilirdi ki?

John Lennon’un “imagine” şarkısı 2000 yılında  “tüm zamanların en iyi şarkısı” seçilmişti;


Liverpoollu işçi çocuğu

John Lennon, tam 30 yıl önce bugün öldürüldüğünde henüz 40 yaşındaydı. 9 Ekim’de İngiltere’nin işçi şehri Liverpool’da dünyaya gelmiş, denizci olan babasını 20 yılda hepi topu iki kez görebilmişti. 17 yaşındayken annesini kaybettiğini de söylersek, Liverpool’lu gencin ‘John Lennon olması için bütün koşullar yerine gelmişti’ diyebiliriz ironik bir biçimde.

Ancak hayatının seyrini değiştirecek olan Paul McCartney ile tanışmasıydı. Bu tanışma, 1960’ta The Beatles’ın temellerini de atacaktı. The Beatles ismi, Paul McCartney’in önerisiydi: ‘Ritim’ ve ‘bok böcekleri’ kelimelerinin bir araya getirilmesinden başka bir şey değildi! 1964’te çıkan ilk albümle The Beatles’ın yükselişi başlayacak, Bob Dylan ile birlikte hayatlarına giren uyuşturucu ise grubu farklı ufuklara yöneltecekti.

‘Let it be!’

John Lennon ve Yoko Ono arasındaki ilişki de The Beatles’a olumsuz yönde tesir ediyordu. Evet, aralarında derin bir aşk vardı ama onun The Beatles’a bu kadar yakın olması ve John Lennon’la birlikte grubu da etkilemesi Paul McCartney’i çileden çıkarıyordu. Paul McCartney,‘Let It Be’ albümünün çıkışından hemen önce, The Beatles efsanesine son verdiklerini duyuracaktı kamuoyuna.

The Beatles hayranlarının önemli bir bölümüne göre, grubun dağılmasının arkasında yatan asıl etken Yoko Ono’dan başkası değildi. 20 Mart 1969’da evlenen Lennon ve Ono, Rock’n Roll dünyasını dehşete düşürecek bir şey yaparak hayat boyu birlikte olacaklarına dair yemin edecek ve öyle de yapacaklardı. Ta ki, bundan 30 yıl önce New York’ta öldürülene kadar…

Haber

İlginizi Çekebilir