Eurovision şarkısı yine İngilizce

Türkiye’yi, 56.Eurovision Şarkı Yarışması’nda temsil edecek olan rock grubu Yüksek Sadakat, İngilizce şarkıyla yarışacak. Yarışma için üç şarkı belirleyeceklerini belirten grubun kurucusu bas gitarist Kutlu Özmakinacı, “Şarkının İngilizce olması alınan derece bakımından belirleyici oluyor” dedi.

YÜKSEK SADAKAT SİZCE DOĞRU TERCİH Mİ?

Almanya’nın Duesseldorf kentinde bu yıl 56.’sı yapılacak yarışmada Türkiye adına yarışacak olan Yüksek Sadakat, Ortaköy’deki Feriye Lokantası’nda basın toplantısı düzenledi. Kutlu Özmakinacı, Serkan Özgen, Alpay Şalt ve Kenan Vural’ın katıldığı toplantıya Uğur Onatkut hasta olması nedeniyle katılmadı. Bas gitarist Kutlu Özmakinacı, yarışmaya katılma süreçlerinin nasıl geliştiği yönünde bir soru üzerine, “Aslında bizim dışımızda gelişti. Yılbaşı gecesinin bir gün öncesinde TRT’den teklif geldi. Hızlı bir
şekilde düşünüp karar verdik. O sürecin ayrıntılanacak bir yanı yok” dedi. Özmakinacı, bugüne kadar kendilerine gelen yorumların şarkının İngilizce olması yönünde olduğunu belirterek, “Şarkının İngilizce olması alınan derece bakımından belirleyici oluyor. İngilizce şarkılar iyi bir dereceye yakın oluyor” diye konuştu.

‘BU BİZİM BORCUMUZ’
“Karar verme aşamasında hangi kriterleri göz önünde bulundurdunuz?” sorusuna ise Özmakinacı, “Çok faydacı yaklaşımlarla karar vermedik. Eurovision çok tartışılan bir yarışma. Bizimki etik bir karardı. Bu ülkenin insanını temsilen katılmaya karar verdik. Ben herkesin yetiştiği ülkeye borcu olduğunu düşünüyorum. Biz en azından bunun bu ülkeye karşı ödenmesi gereken bir borç olarak görüyoruz. Netice itibariyle talebe saygı gösteriyoruz. Eurovision hakkındaki mütalaalarımızdan öteye bu bizim borcumuz” dedi.

Bas gitarist Kutlu Özmakinacı, yarışmaya katılmak isteyen bazı sanatçılar olduğunun hatırlatılması üzerine de, “Açıkçası o gündemi takip etmiyorduk. Bir takım isimler varmış, hepsi çok değerli. Ama bizim gündemimizde yoktu” şeklinde konuştu. Eurovision’da her yıl değişişlik şarkı ve bestelerin başarılı olduğunu anlatan Özmakinacı, “Daha dikkate değer olan şarkıların kazandığını görüyorsunuz. Bizim için temel kriter iyi bir şarkı ile katılmak. İyi bir şarkı olması önemli. İyi bir şov, iyi bir tanıtım da önemli. Bunu sadece bir müzik yarışması olarak görememek lazım” diye konuştu.

ÜÇ AYRI ŞARKI SUNACAKLAR
“Hangi şarkıyla katılacaksınız?” sorusuna da Özmakinacı, “Hepsi önce Ankara’da şarkının belirlenmesiyle ortaya çıkacak. Üç ayrı şarkıdan biri belirlenecek. TRT’ye üç ayrı şarkı sunacağız” yanıtını verdi. Özmakinacı, yarışmada etkili olan politik yaklaşımlarla ilgili ise şunları söyledi;

“Bunu aşmak için elimizden geleni yapacağız. Ülkelerin politik yaklaşımlarının yarışmaya etkisi oluyor. Bu da yarışmadan bir şeyler götürüyor. Yarışmaya bir ay kala bazı çalışmalarımız olacak, orada yapacağımız konserler olacak. Bizimle birlikte bir ekip bu konuda çalışmalar yapacak. Yunanistan’ın Rum kesimine desteği gibi bazı ülkelerin de kendine yakın ülkelere desteği oluyor. Mümkün olduğu kadar iyi bir şarkı ve şovla bu konuyu aşmaya çalışacağı. Zaten Türkiye’nin Eurovision’da belirli bir oy
potansiyeli var. iyi bir şarkıyla katıldığımızda ülkelerin politik yaklaşımlarını aşabileceğimizi düşünüyorum.”

‘GRUBUMUZUN GELECEĞİYLE İLGİLİ KAYGIMIZ YOK’
Vokalist Kenan Vural, ise yarışmadan sonraki beklentileriyle ilgili olarak, “Bizi temelde ilgilendiren konu ülkemizin en iyi şekilde temsil edilmesi. Sonuç ne olursa olsun kendi bildiğimiz yolda devam edeceğiz. Grubumuzun geleceğiyle ilgili bir kaygımız yok” dedi.

Bir basın mensubunun, “Önceki yıllarda yarışmaya katılan sanatçılarla görüştünüz mü?” sorusu üzerine, geçen yıl Türkiye’yi temsil eden Manga ile görüştüklerini anlatan Özmakinacı, “Ama yüz yüze görüşemedik, telefonla bir görüşme oldu. Gerçekten çok değerli bilgiler aldık. Bizi yarışmada zorlayacak konularda bilgi verdiler. Yarışmaya katılacağımız şarkı da sanırım tempolu şarkı olacak” şeklinde konuştu.

Haber

İlginizi Çekebilir