Cannes'da Türk gururu

Nuri Bilge Ceylan, “Bir Zamanlar Anadolu’da” filmi ile Jüri Büyük Ödülü’nü kaptı..

Yönetmen Nuri Bilgi Ceylan, ?Bir Zamanlar Anadolu’da’ filmiyle Cannes Film Festivali’nden ?Büyük Jüri Ödülü’ ile döndü. Ceylan, festivalde en son gösterilen film olması nedeniyle bu ödülü beklemediğini söyledi.

64. Cannes film Festivali, dün gece yapılan kapanış töreni ile sona erdi. Yönetmen Nuri Bilge Ceylan, kendi tabiriyle ?meydan okuma’ olarak tanımladığı ve ilk kez içinde bu kadar çok diyalog barındırdığını söylediği son filmi ?Bir Zamanlar Anadolu’da’ ile Cannes’dan bu kez de ?Büyük Jüri Ödülü’ ile döndü. Nuri Bilge Ceylan ve “Le gamin au vélo” filmiyle Eric ve Luc Dardenne kardeşler, ”Büyük Ödülü” paylaştı. Festivalde Altın Palmiye’yi ?The Tree of Life’ filmiyle Terence Malick kazandı. En İyi Yönetmen ödülü ?Drive’ filmi ilie Nicolas Winding Refn’e giderken, En İyi Erkek Oyuncu ?Artist’ ile Jean Dujardin, En İyi Kadın Oyuncu ise Lars Von Trier’in ?Melancholia’ filmindeki rolü ile Kirsten Dunst’ın oldu.

BU ÖDÜLÜ BEKLEMİYORDUM
2009’da ‘Üç Maymun’ filmiyle Cannes’dan ?En İyi Yönetmen’ ödülünü alan ve ödülünü ‘yalnız ve güzel ülkesine’ armağan eden Ceylan, yaptığı konuşmada bu ödülü beklemediğini söyledi. Festivalde, filminin en son gösterilen film olması nedeniyle ödül kazanmayı beklemediğini dile getiren Ceylan, jüri üyelerinin festival sonunda yorgun olacağı ve filmi yeterince değerlendiremeyeceği kaygısı taşıdığını ifade etti. Ceylan, jüri üyelerine bu ödülden dolayı teşekkür ederken, yine filmin oyuncuları, yapımcısı ve tüm ekibe katkılarından dolayı teşekkür etti.

ÖDÜL KAZANAN FİLMLER:

Altın Palmiye: Tree of Life – Terrence Malick

Jüri Büyük Ödülü: Bir Zamanlar Anadolu’da (Nuri Bilge Ceylan) ve Le gamin au vélo (Jena-Pierre ve Luc Dardenne)

En İyi Yönetmen: Nicolas Winding Refn, Drive

En İyi Erkek Oyuncu: En İyi Erkek Oyuncu: Jean Dujardin, Artist

En İyi Kadın Oyuncu: Kirsten Dunst, Melancholia

En İyi Senaryo: Footnote Joseph Cedar

Jüri Özel Ödülü: Polisse Yönetmen: Maiwenn

Altın Kamera (Camera d’Or): Las Acacias (Yönetmen: Pablo Giorgelli)

Kısa Metraj: Cross Country (Yönetmen: Maryna Vroda)

BİR ZAMANLAR ANADOLU’DA
Nuri Bilge Ceylan’ın son filmi ‘Bir Zamanlar Anadolu’da’nın çekimleri Keskin’de yapıldı. Yapımcılığını Zeynep Özbatur Atakan’ın üstlendiği filmin baş rollerini Yılmaz Erdoğan, Taner Birsel, Muammer Uzuner, Ahmet Mümtaz Taylan paylaşıyor. Euroimages destekli Bosna Hersek-Türkiye ortak yapımı film, bir doktor ile bir savcının 12 saat içinde geçen gerilim yüklü hikayesini anlatıyor. 2 saat 35 dakikalık süren filmin senaryosunu Ercan Kesal, Nuri Bilge Ceylan ve Ebru Ceylan yazdı, Görüntü Yönetmenliği’ni Gökhan Tiryaki yaptı.

Haber

İlginizi Çekebilir