Ali Naci Karacan anıldı!

Türk Basını’nın duayeni ve Milliyet Gazetesi’nin kurucusu Ali Naci Karacan  Vefatının 56. yılında mezarı başında anıldı. Törene merhumun meslektaşları, Gazeteciler Cemiyeti temsilcileri ve aile yakınları katıldı. Ali Naci Karacan’ın üçüncü kuşak halefi ve torunu, Milliyet Gazetesi’nin ortağı Ali Karacan taziyeleri kabul etti…

 

Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki anma töreninde konuşan torun Ali Karacan, Milliyet gazetesinin dedesi için çok önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, ”Gazetenin tekrar ailemize geçmesine en çok dedem sevinmiştir” dedi.Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin çelenk gönderdiği törende Kur’an-ı Kerim okunup dualar edildi, Karacan’ın mesai arkadaşları onunla ilgili hatıralarını anlattı.

SÜRPRİZ BİR İSİM DE ORADAYDI!

Törene, bir süre önce pankreas kanseri teşhisi ile ağır bir ameliyat geçiren ve kısa sürede toparlanıp sağlığına kavuşan Posta yazarı Mehmet Ali Birand ve eşi Cemile Birand da katıldılar.

http://www.izmirfenerbahce.org/images2/img/4450/Image/kul%C3%BCb%C3%BCm%C3%BCz/ba%C5%9Fkan/baskanlarimiz_26.jpg

 

ALİ NACİ KARACAN KİMDİR;

Gazete sahibi Ercüment Karacan’ın babası, Number 1 FM radyosunun sahibi Ömer Karacan‘ın büyükbabasıdır. Fransız Frerler Okulu’nu ve Galatasaray Lisesi’ni bitirdi. Gençliğinde Servet-i Fünun’da aruz vezniyle şiirleri yayınlandı. Tasviri Efkar gazetesinde üç yıl çalıştı; sonra İkdam’a geçti. Bu gazetede İttihat ve Terakki Cemiyeti‘ni eleştiren yazılar yazdı. Vakit’e yazı işleri müdürü oldu. I. Dünya Savaşı’na çevirmen olarak katıldı. İki arkadaşıyla birlikte Kurtuluş Savaşı‘nı destekleyen Akşam Gazetesi‘ni yayınladı. Akşam’da Necmeddin Sadak ve Falih Rıfkı ile birlikte çalıştı. Lozan Antlaşması dolayısıyla İsviçre’ye gitti. İkdam’ı yeniden çıkardı, gazete kapanınca Viyana’ya gitti. 1931’de Viyana’dan döndü, sırasıyla Politika ve İnkılap gazetelerini yayınladı. Bunlar da kapandıktan sonra 1935’te Tan gazetesini kurdu. 1936’da Tan’dan ayrılıp Anadolu Ajansı temsilcisi oldu. 1948’e dek yurtdışında kaldı. 1950’de Milliyet Gazetesi‘ni kurdu. Milliyet’in “Anayasa”sı adını verdiği yayın programını ve biçimini Peyami Safa ve Cemil Cahid’le birlikte hazırladı.1955’te geçirdiği kalp kriziyle hayata veda etti.

Haber

İlginizi Çekebilir