İstanbul sokakları Kasım’da büyük mücadeleye sahne olacak

35 ülkeden yaşları 7 – 80 arasında 1000’e yakın sporcunun katılacağı yarışlar dört gün boyunca beş ayrı etap halinde Belgrad Ormanı, Heybeliada, Kapalıçarşı, Tarihi Yarımada ve Sultanahmet’te gerçekleşecek. Bu etaplarda sporcular için olduğu kadar oryantiring ile yeni tanışacaklar için de parkurlar olacak.

İstanbul’un dünyaca ünlü bölgelerinde hedeflerine ulaşmaya çalışacak olan sporculardan etapları en doğru ve hızlı tamamlayanlar ödülü ülkesine götürecek. Yarışmaya 350 Türk sporcu katılacak.

İst5days Yarışları İstanbul Orienteering Spor Kulübü Derneği-İOG tarafından 2004 yılından bu yana düzenleniyor. 2004 yılında 4 ülkeden 130 sporcunun katılımı ile başlayan organizasyon her sene büyüyerek 2010 yılında 5 kıtadan 27 ülke’den 800 sporcunun katılımı ile gerçekleşti.

İst5days dünya sıralamasına puan veren WRE (World Ranking Event) statüsünde olduğu ve İstanbul’un farklı noktalarında farklı parkur deneyimleri sunduğu için büyük ilgi görüyor. Belgrad Ormanı, Heybeliada, Sultanahmet gibi İstanbul’un ilgi çekici bölgelerindeki yarışın en heyecanlı etabı ise Kapalıçarşı’da gerçekleşiyor.  

Katılım ve ayrıntılı bilgiye  www.ist5days.com veya  www.iog.org.tr İnternet sitelerinden ulaşılabiliyor.

 


Oryantiring nedir?

 

·       Harita ve pusula  kullanarak arazide hedef bulma sporudur

·       Uluslar arası (IOF) ve Ulusal  (TOF) federasyonu olan bir spordur.

·       Haritada verilen sıra ve sayıda hedefe giderek en kısa sürede bitirmek veya belirli bir sürede en çok sayıda hedefi bulmak esastır.

·       Oryantiring haritaları özel olarak çizilir ve normal haritalardan farklıdır. Yükselti, toprak şekilleri, bitki örtüsü, dereler, patikalar gibi detaylı bilgiler oryantiringe özel işaretler ve renkler kullanılarak belirtilir.

·       Oryantiringe ilgi duyan kişiler yarım saatlik kısa bir eğitim sonrası kısa parkura çıkabilir ve yine kısa süre içerisinde kendilerini geliştirerek daha uzun parkurlara da katılabilirler. Bireysel yapılabildiği gibi ailece de yapılabilecek bir spordur.

·       Oryantiringe ilgi duyan herkes İOG tarafından her Pazar düzenlenen parkurlara katılabilir. 

 

Haber

İlginizi Çekebilir