Bond, bir kez daha İstanbul'da

Beyaz perdenin en afili ajanı ‘Bond’u oynayan Daniel Craig; ‘Bond 23’ filminin çekimleri nedeniyle İstanbul’a geliyor. Öte yandan bugüne kadar Cliwe Oven’dan Pierce Brosnan’a kadar birçok yıldız da İstanbul’da film çekti. İşte Boxer dergisinin araştırması…

TOPKAPI
Uluslararası bir soygun çetesi; Topkapı Sarayı’ndaki bir hançeri çalmak için hazırladıkları planı uygulamaya koyarlar. Aynı çete ile Türk İstihbaratı arasında kedi fare oyunu başlamıştır. Yönetmen Jules Dussin’in bir Türk polisini oynadığı yapımın yardımcı aktörü Peter Ustinov filmdeki performansıyla Oscar almıştı. Filmdeki dış mekan çekimlerinin tamamı İstanbul’da gerçekleşti.
Yönetmen: Jules Dussin
Oyuncular: Melina Mercouri, Peter Ustinov, Maximillian Schell
Yapım yılı: 1964

ISTANBUL
“Kadınlarımı genç, viskimi yaşlı isterim” repliğini söyleyen efsane aktör Errol Flynn, tamamı İstanbul’da çekilen filmde; gerçek aşkı arayan şüpheli bir elmas soyguncusunu oynuyor. Flynn’a; 1957 yapımı filmde yakın arkadaşı Nat King Cole ve Cornell Borchers eşlik etmişti.
Yönetmen: Joseph Pevney
Oyuncular: Errol Flynn, Cornell Borchers, Nat King Cole
Yapım yılı: 1957

GECEYARISI EKSPRESİ
Türkiye’nin yurt dışında uzun yıllar kötü hatırlanmasına neden olan filmde; Türk hapishanelerine düşen bir adamın başından geçenler anlatılıyor. Yapım; çekildiği dönemde olduğu kadar sonrasında da çok eleştirilmişti. ‘Geceyarısı Ekspresi’, Türk adalet sistemini, hapishaneleri ve polisin işkenceci tutumunu konu almasıyla; hem Türkiye’yi, hem oyuncu ve yönetmenini yıprattı. Filmin çekimleri sırasında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ile Sağmalcılar Cezaevi kullanıldı.
Yönetmen: Alan Parker
Oynayanlar: Brad Davis, Irene Miracle
Yapım yılı: 1978

ULUSLARARASI
Filmde Interpol ajanı Salinger ve Manhattan savcısı Whitman’ın; kara para aklayarak terörizme destek veren dünyanın en güçlü bankasını alt etme çabası anlatılıyor. Haluk Bilgener’in de rol aldığı filmin afişini Süleymaniye Camii ve Yerebatan süslemişti.
Yönetmen: Tom Tykwer
Oyuncular: Clive Owen, Naomi Watts, Haluk Bilginer
Yapım yılı: 2009

LİSTEDEKİ DİĞER FİLMLER
Paralı Askerler (You Can’t Win’em All)
Bir Tutam Baharat (Politiki Kouzina) Altın Yumruk İstanbul’da (The Accidental Spy in İstanbul)
Doğu Ekpresi’nde Cinayet (Murder on the Orient Express)
Rusya’dan Sevgilerle (From Russia with Love)

Haber

İlginizi Çekebilir