Mehmet Ali Brand'ı kaybettik! – video

Türk basını’nın başı sağolsun

Türkiye’nin önde gelen gazetecilerinden Mehmet Ali Birand 71 yaşında hayatını kaybetti.

Mehmet Ali Birand, uzun yıllardır, “günün yorumu” ile  Number1 Haber’de yer alıyordu. Biz Number1 ailesi olarak bu büyük haberciyi daima, minnet ve hasret ile anacak,  dünyaya daima iyimser ve umutlu bakmayı bize bıraktığı miras olarak kabul edecek öyle bakmaya devam edeceğiz.

Birand’ın ölüm haberini oğlu Umur Ali Birand, Amerikan Hastanesi’nde kamuoyuna duyurdu.

“Vücudundaki son elektriğe kadar ben ve annem yanındaydık” diyen oğul Birand, kıdemli gazetecinin hastanedeyken de işini sürdürmeye gayret ettiğini dile getirdi.Babasının basit bir stent ameliyatı için hastaneye yattığını anlatan Umur Ali Birand, kalbi duran Mehmet Ali Birand’ın yaşam destek ünitesine bağlanmasına rağmen yaşam mücadelesini kaybettiğini söyledi.

Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi’nden yapılan açıklamada ise şöyle denildi: “Hastamız Mehmet Ali Birand, safra yollarına yönelik geçirdiği girişimi izleyen dönemde gelişen kardiyak yetmezlik sonrasında yapılan tüm müdahalelere cevap vermemiş ve saat 18:29’da kaybedilmiştir.”

Kanal D Haber Grup Başkanı Birand’ın yoğun bakıma alındığı ve daha sonra öldüğü haberleri üzerine çok sayıda siyasetçi, gazeteci ve sanatçı Amerikan Hastanesi’ne gitti.

49 yıllık kariyer

Birand, gazeteciliğe 1964’te Milliyet gazetesinde başladı.

Milliyet muhabiri olarak 1971’de gittiği Brüksel’de 20 yıl yaşadı. Türkiye’nin Kıbrıs adasına askeri müdahalede bulunduğu 1974 yılı, Birand’ın gazetecilik kariyerinde de dönüm noktası oldu.

Türkiye’nin Avrupa ve NATO ile ilişkilerine mercek tutan başlıca isim haline geldi. Özellikle önde gelen uluslararası siyasetçilerle yaptığı röportajlar yankı uyandırdı.

Mehmet Ali Birand, 1970’lerde ve 80’lerin başında Brüksel’den bildirdiği haberlerle BBC Türkçe Servisi‘nin radyo yayınlarına katkıda bulundu. Daha sonraki yıllarda ise BBC Türkçe’ye katkılarını analiz içeren yorumlarıyla sürdürdü.

Birand’ın yıldızı, 1985’te TRT’de başlayan ve ardından Show TV’de devam 32. Gün programıyla parladı.

1988’de Lübnan’da, PKK lideri Abdullah Öcalan ile röportaj yapan ilk isimlerden biri oldu.

1992-1995 döneminde Show TV’de ana haber bültenini sunan Birand, daha sonra Kanal D Grup Başkanlığı görevini üstlendi ve CNN Türk televizyonunun kuruluşunda yer aldı.

Birand ayrıca, Türkiye’nin Kıbrıs’a müdahalesi, 12 Eylül askeri darbesi, Türkiye-Yunanistan ilişkileri, Türkiye-Avrupa ilişkileri, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yapısı ve PKK konularında kitaplar kaleme aldı.

Bu kitaplar İngilizce, Almanca ve Yunanca’ya çevrildi.

 

Haber

İlginizi Çekebilir