Retrospektif – 1965-Sinema

a fistful of dollars

 

sergio leone in spagetti western üçlemesinin ilk filmi a fistful of dolars 1965 yılında gösterime girdi. Çekildiği sırada yapımcıları dahil kimsenin ümitli olmadığı film beklenmedik bir ilgi gördü.

 

 

 

 Clint eastwoodun çok zeki bir antikahraman tiplemesi ile büyük beğeni kazandığı yapım ilginç hikayesi ile klasik western filmlerinden başka bir yerde duruyordu.

 

 

 

Dr jivago

 

Sovyet yazarı Boris Pasternak ın Nobel ödüllü romanından uyarlanan dr jivago Sinema tarihinde hatırı sayılır bir yer sahibidir.. Bolşevik devrimini bir aşk hikayesi üzerinden anlatan film 3.5 saatlik epey uzun süresiyle izlenmesi zor ama izleyenlerin tekrar izlediği bir yapımdı..

 

Başrolde ömer şerif dr jivago rolünde belki de hayatının en etkili oyunculuğunu sergilemişti. Julie Christie ve Geraldine Chaplin in diğer başarolleri paylaştığı filmi david lean yönetmişti.

 

 

 

thunderball

 

dördüncü bond filmi thunderball 1965 yılında perdeye çıktı. “en iyi bond” olarak anılan sean connery nin yine maceradan maceraya koştuğu film üç de oskar kazanmıştı.

 

 

 

1983 yılında sean connery son kez bond olarak geri dönmeye karar verince bu filmin tekrar çevrimi “asla asla deme” adıyla gösterime girmişti

 

 

 

Sevmek zamanı

 

1965 yılında metin erksan alışılmış yeşilçam dramlarını, ve piyasa şartlarını hiçe sayarak zamanın çok ötesinde bir film yaptı. Sevmek zamanı bu gün hala türk sinemasında erişilememiş bir estetik kalite sahibiydi..

 

bir kadının resmine kadının kendisinden daha tutkulu bir aşk besleyen adamın hazin öyküsü tablo güzelliğinde sahnelerle anlatılmış, film dilden dile dolaşan bir efsane haline gelmişti.

 

 

 

Bu dönemi için marjinal sayılan film hiç sinemada gösterilmedi. yıllar sonra dvdsi piyasaya sürüldü ve filmin methini duyan meraklılarını ihya etti.

 

Filmde resme aşık genci müşfik kenter, resimdeki suretin aslını ise sema özcan oynamıştı..

 

 

 

Taçsız kral

 

Atmışlı yıllarda her kesimin sevgisini kazana bir futbol virtüözü yeşil sahalardan beyaz perdeye transfer oldu.galatasarylı gol kralı kaptan  Metin Oktay ve hayat hikayesi bir sinema filmi olarak karşımıza çıktı Futbolun bu günkü kadar sektörleşmediği günlerde bu pek rastanan bir şey değildi.

 

Metin oktaya dönemin genç starı ajda pekkan eşlik etmişti. Futbol dünyasının gizli kahramanlarındna karıncaezmez şevki turgay şeren gibi isimlerin de gözüktüğü filmdeYönetmen ise atıf yılmaz.

 

 

 

 

 

Şakayla karışık sadri alışık

 

Türk sinemasının en renkli siması, en sahici oyuncusu sadri alışık’ın en kendine has filmlerinden  “şakayla karışık sadri alışık” 1965 yılının en çok izlenen filmlerindendi…

 

 

 

Sadri alışık genellikle kendisinden başka hiç kimsenin altından klakamayacağı sadece kendine mahsus rollerde gözüktü. Ya da oynadığı her role öyle bir anlam katan büyük bir oyuncuydu. filmleri tadına doyulmaz güzellikte izlenmekten bıkılmaz lezzetteydi.. hep aşık, hep kırgın, hep buruk, hüzzam bir adam, Hep ofsayt idi sadri alışık..

 

Bu filmdeki tiplemesi de filmin adı olarak öne çıktı. Ofsayt Osman. Bir iddianın öznesi olan ofsayt Osmana büyük paralar emanet edilir. Vicdanı ile iddiası arasında kalan ofsayt Osman kendinden bekleneni yapar.

 

Filmde sadri alışığın karısı çolpan ilhan ve yine ajda pekkan da var. Yönetmen Osman seden.

 

Haber

İlginizi Çekebilir