Gargarin'in ölümünün nedeni 45 yıl sonra açıklandı

Rus kozmonot Yuri Gagarin 1965 yılında uzaya giden ilk insan unvanını alarak tarihe geçmişti. Gagarin uzay yolculuğundan tam üç yıl sonra 27 Mart 1968’de trajik bir ölümle yaşama veda etti.

Dünyaya kapalı bir rejim olan dönemin Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği, Yuri Gagarin’in ölüm nedenini gizlemeyi tercih etti. Dönemin Sovyet lideri Leonid Brejnev’in, popülaritesinden çekindiği kozmonot Gagarin’i öldürttü iddialerı ortaya atıldı.

Uzman pilot eğitmeni Vladimir Seryogin’le MiG-15 savaş uçağının test uçuşunda yaşamını yitiren Yuri Gagarin’in ölüm nedeni, yabancı bir obje (kaz sürüsü ya da balon) karşısında, manevra yapamayan uçağın yere çakılması olarak açıklanmıştı.

20 YIL ÖNCE GÖREVLENDİRİLDİ

Bundan tam 20 yıl önce kendisi de kozmonot olan Aleksey Leonov’a, 1968 yılında Gagarin’e tam olarak ne olduğunu ortaya koyması görevi verildi.

Rus televizyonu “Russia Today”e konuşan Aleksey Leonov, 45 yıl sonra kozmonot Yuri Gagarin ve uzman pilot eğitmeni Vladimir Seryogin’in gerçek ölüm nedenlerini açıkladı.

“Uçağı kaz sürüsü ya da balon düşürdü açıklamasına sıradan bir insan inanır ama bir profesyonel asla” diyen Leonov, ailesinin Gagarin’in nasıl öldüğünü bilme hakkı olduğuna her zaman inandığını söyledi.

ÖLÜME SU-15 NEDEN OLDU

Gagarin’in içinde bulunduğu MiG-15 savaş uçağının, düşmesine yakın mesafeden geçen bir SU-15 savaş uçağının neden olduğunu dile getiren Aleksey Leonov, “Bu olayda SU-15 uçağının savaş pilotu, kuralları ihlal etmiş ve 450 metre mesafesini korumamış. Böyle olduğunu biliyorum çünkü kaza bölgesine gitmiş ve görgü tanıklarıyla konuşmuştum. Bulut nedeniyle 10-15 metre alçalan SU-15 savaş uçağı, Gagarin’in uçağının çok yakınından geçerek, paniğe neden oluyor. Saatteki hızı 750 kilometre olan uçak bu paniği atlatamayarak yere çakılıyor” dedi.

ÖLÜMÜNE NEDEN OLAN PİLOT HALA YAŞIYOR

Dünyaca ünlü kozmonot Yuri Gagarin’in ölümüne neden olan pilotun ismi ise açıklanmadı. “Russia Today” televizyonuna konuşan Leonov, Gagarin’in uçağının düşmesine neden olan pilotun ismini açıklamama şartıyla bu açıklamayı yapmayı kabul etti. Hayatta olan pilot şu anda 80 yaşında ve önemli sağlık sorunları yaşıyor.

“İsmini açıklamayacağıma söz verdim” diyen Leonov, o dönemde Gagarin’in bir suikaste kurban gittiği ve bir UFO ile çarpışması sonucu yaşamını yitirdiği iddialarının da ortaya atıldığını hatırlattı.

‘ONU HALA ÖZLÜYORUM’

Gagarin’in gerçek ölümünün açıklanması için 45 yıl beklendiği için üzgün olduğunu belirten Rus kadın kozmonot Valentina Tereşkova, “Gerçeği öğrenip, rahatladığımız için ise mutluyum” dedi.

Rusya’nın uzaya giden ilk kadın kozmonotu olan Tereşkova, “Onu hala özlüyorum. Ölümü sadece biz kozmonot arkadaşları için değil, tüm toplum için bir kayıptı” dedi.

İKİ GÜN SONRA ULAŞILDI

27 Mart 1968’de uçağının düşmesi sonucu ölen Rus kozmonot Yuri Gagarin’in cesedine iki gün sonra ulaşılmıştı. Uzman pilot eğitmeni Vladimir Seryogin’in cesedi ise kaza günü bulunmuştu.

Haber

İlginizi Çekebilir