Hükümet geri adım attı

Rio de Janeiro ve Sao Paulo Belediye Başkanları Eduardo Paes ile Fernando Haddad, geçen hafta metro ve otobüs biletlerine yapılan zammı protesto etmek için başlatılan ancak kısa sürede kitlesel bir eyleme dönüşerek ülke geneline yayılan gösterilerin ardından zammın iptal edildiğini duyurdu.

Yetkililer, zammın iptalinin, Güney Amerika’nın en büyük ülkesinde kamu hizmetlerinin iyileştirilmesini talep eden ve hükümet karşıtı protestoya dönüşen gösterilerin sona ermesini sağlayıp sağlamayacağı konusunda şüpheler olduğunu belirtti.

Brezilya’da geçen hafta başlatılan gösteriler, kısa sürede ülke geneline yayılmıştı. On binlerce kişi, ülke nüfusunun büyük bir kısmı yoksulluk sınırının altında yaşam mücadelesi verirken, futbol turnuvalarına binlerce dolar harcanmasını ve hayat pahalılığını protesto etmek için başta Sao Paulo olmak üzere, Rio de Janeiro, Salvador, Curitiba, Belem ve başkent Brasilia’da sokaklara dökülmüştü.

Halk, ekonominin büyümesine rağmen, kendilerine verilen hizmetlerin yeterli olmadığını düşünüyor ve ödedikleri vergileri, sağlık, eğitim ve ulaşım hizmetleri olarak geri almak istiyor.

Ülkedeki bazı medya kuruluşlarının yayınlarını da eleştiren halk, basının Sao Paulo’da geçen hafta polisin göstericilere sert müdahalesini yeterince duyurmadığından yakınıyor.

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff ise protestoların yeni soruların gündeme getirilmesi ve Brezilya demokrasisinin güçlendirilmesine katkıda bulunduğuna inanıyor.

Brezilya’da bu denli kitlesel bir eylemin, en son 1992 yılında dönemin Devlet Başkanı Fernando Collor de Mello’ya karşı düzenlendiği belirtiliyor.

Haber

İlginizi Çekebilir