Mısır'da ordu yönetime el koydu

Mısır’daki siyasi kriz askeri darbeyle sonuçlandı ve siyasi krizin çözülmesi için verilen 48 saatlik sürenin dolmasının ardından ardından, ordu yönetime el koydu.

Beklenen açıklama, Mursi yönetiminin geleceğinin konuşulduğu toplantı sonrası kameralar karşısına geçen Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdulfettah El Sisi’den geldi.

Mevcut anayasayı askıya aldıklarını söyleyen Sisi, ‘seçim yapılıncaya kadar Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur’un cumhurbaşkanlığı görevi yürüteceğini’ açıkladı.

Geçiş döneminde teknokratlardan oluşan ulusal bir uzlaşı hükümeti kurulacağını kaydeden Sisi, yaptıkları müdahalenin gerekçesini “Halkın orduyu göreve davet ettiğini hissettik” sözleriyle açıkladı.

Diyalog çağrıları yaptıklarını bu çağrıya muhalefetin uyduğunu fakat Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’den yanıt alamadıklarını belirten Sisi, ordunun siyasetten uzak duracağını söyledi. Siyasi uzlaşı için uzun süre ve çok fazla çaba sarf ettiklerini belirten Sisi, alınan kararların uzlaşı sonucunda gerçekleştiğini ileri sürdü. Sisi, ayrıca ordunun ‘hukukun üstünlüğü çerçevesinde’ Mısır halkının güvenliğini sağlayacağını ifade etti.

MURSİ: DARBEYE KARŞI DİRENİN

Darbe açıklamasının ardından Mısır Cumhurbaşkanlığı’ndan da bir açıklama geldi. Yapılan yazılı açıklamada, Muhammed Mursi’nin söz konusu askeri darbeyi kabul etmediği ve Mısırlıları darbeye karşı durmaya çağırdığı bildirildi. Açıklamada Mursi’nin “Şu anda Cumhurbaşkanıyım, aynı zamanda ordunun komutanıyım” dediği ifade edildi. Mursi’nin “Silahlı Kuvvetleri’n açıkladığı uygulamaların tüm yönleriyle askeri darbe niteliği taşıdığını ve söz konusu askeri darbenin Mısır’ın sivil ve demokratik bir ülke olmasını isteyen Mısır toplumu tarafından kabul edilemez olduğunu ifade ettiği” yer alan açıklamada, Mursi’nin Cumhurbaşkanı ve Silahlı Kuvvetlerin Komutanı olrak asker sivil tüm Mısırlılara anayasaya ve kanunlara uyma çağrısı yaparak Mısır’ı geri götürecek askeri darbeye karşı durmaya, barışçıllığı korumaya ve şiddet olaylarından kaçınmaya çağırdığı bildirildi.

MURSİ’YE SEYAHAT YASAĞI

Öte yandan Mısır ordusu, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler liderleri için seyahat yasağı getirdi. Müslüman Kardeşler Sözcüsü Cihad el Haddad, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Muhammed Mursi’nin ev hapsinde tutulduğunu kaydetti.

300 GÖZALTI

Yönetime el konulmasının ardından ordu kuvvetleri, Müslüman Kardeşler yönetimine karşı hızlı bir operasyona başladı. İddiaya göre aralarında yönetici kadrosundan isimlerin de bulunduğu yaklaşık 300 kişi gözaltına alındı.

TV’LER SUSTU

Devlet televizyonda kontrolü ele alan ordu, Müslüman Kardeşlere ait olduğu belirtilen televizyon kanallarının yayınlarını da kesti.

TAHRİR’DE BÜYÜK COŞKU

Genelkurmay Başkanı’nın darbe açıklaması Tahrir Meydanı’nda da coşkuyla karşılandı. Meydanda toplanan binlerce Mursi karşıtı, ordunun yönetime el koymasını havai fişeklerle kutladı.

Haber

İlginizi Çekebilir