Mursi'yi sırtından bıçakladılar

Mısır tarihinde özgür seçimle göreve gelen ilk siyasi lider olan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye karşı düzenlenen askeri darbenin yarattığı şok devam ediyor. Darbenin aktörü olan Genelkurmay Başkanı Savunma Bakanı Abdülfettah Sisi ile Mursi’nin yerine geçici cumhurbaşkanı olarak atanan Adli Mansur’un bizzat devrik Cumhurbaşkanı tarafından göreve getirilmiş olması, durumu daha da dikkat çekici hale getiriyor. Şubat 2011’de görevini devreden Mübarek döneminde savunma bakanı olarak görev yapan Mareşal Tantavi’yi ve diğer yaşlı generalleri görevden alan Muhammed Mursi, ABD’de eğitim alan Abdülfettah Sisi’yi savunma bakanı olarak atamıştı. Ordunun da başında olan ve Müslüman Kardeşler’in “ordu içindeki adamımız” dediği Sisi’nin, bir yıl geçmeden Mursi’yi devirmesi, tam bir sürpriz olarak değerlendiriliyor. Geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur ise, kamuoyunda tanınmayan bir fetva hakimi iken mayıs ayında Mursi tarafından Anayasa Mahkemesi Başkanı yapılmıştı.

YENİ CUMHURBAŞKANI BAŞLADI

Mansur dün önce Anayasa Mahkemesi Başkanlığı sonra da Cumhurbaşkanlığı için yemin etti. Törende bir konuşma yapan Mansur, “30 Haziran tarihine dair söylenebilecek tek şey, hepimizi ayrımcılık ve bölünme olmaksızın bir araya getirmesidir” dedi. En önemli gündemlerinin bir an önce seçime giderek ülkeyi demokrasi yolundan yürütmek olduğunu kaydeden Mansur, “Devrim devam etmek zorunda. Bunun için de diktatör üreten kültürü ve yapıyı ortadan kaldırmak durumundayız” dedi. Mansur, Müslüman Kardeşler’in siyasetten uzaklaştırılmaması gerektiğini de vurgulayarak, “İhvan bu vatanın bir parçasıdır” diye konuştu.

EL BARADEY ÖNE ÇIKIYOR

Eski BM Nükleer Ajansı Başkanı Muhammed El Baradey, geçiş hükümetibaşkanlığı için favori isim olarak görülüyor. Uluslararası ajanslara konuşan askerlere yakın bir kaynak, “El Baradey birinci tercihimiz. Hem dünyada tanınan biri, hem gençler arasında poluler, hem de bütün siyasi tarafları içine alabilecek bir demokrasiye inanıyor” dedi. Görevden alınan Mursi hakkında yargıya hakaret soruşturması başlatıldığı bildirildi. Soruşturma Hâkimi Hammad, Mursi ve 15 kişi hakkındaki soruşturma nedeniyle seyahat yasağı getirildiğini bildirdi. Mısır ordusundan yapılan açıklamalarda, Müslüman Kardeşler başta olmak üzere ülkedeki hiçbir dini gruba saldırılmasına izin verilmeyeceği vurgulandı. Müslüman Kardeşler yönetim kurulu üyesi Şeyh Addel Rahman el Barr, “zorla yönetim” ile işbirliği yapmayacaklarını bildirdi. Müslüman Kardeşler’in rakibi konumundaki Selefi Nur Partisi sokaklardaki taraftarlarına evlerine dönme çağrısı yaptı. Kahire’de darbenin hemen ardından askerler çok sayıda noktaya baskın düzenledi. Katar merkezli El Cezire televizyonunun merkezi de bu noktalardan biri oldu. El Cezire, kanal müdürünün de aralarında bulunduğu 27 kişiyi tutuklayan askeri yetkililere tepki gösterdi.

9 BAKAN İSTİFA ETTİ

Hükümet kurma çalışmalarına başlayan Mansur’un, eski Başbakan Kemal el-Cenzuri ile görüştüğü öğrenildi. Mısır medyasında ise teknokrat hükümetinin kurulması için Muhammed el-Baradey’e de teklif götürüldüğü ileri sürüldü. Eski hükümetteki 9 bakan da askeri darbeyi protesto için istifa etti. Bu arada Mısır İnsan Hakları Ulusal Konseyi Başkanı Hüsam el-Giryani de darbeyi eleştirerek görevinden istifa etti.

Haber

İlginizi Çekebilir