Olimpiyat 2020 Tokyo'da

Sadece İstanbul ya da Türk sporunun değil, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli günlerinden biri geldi. İstanbul, Tokyo ve Madrid’in sunumu bitti. IOC, ilk tur oylaması için toplantıya girdi. İlk turun sonuçlarına göre üç aday kentten Madrid elendi. İstanbul ve Tokya finale kaldı.


Finalde kazanan Tokyo oldu!!!

IOC heyetinin yaptığı ilk tur oylamasının sonucunda İstanbul ve Madrid arasında eşitlik yaşandı. Tokyo ise finale kaldı. Madrid ve İstanbul arasında yapılan oylamada da İstanbul finale kaldı.
Ev sahibi olacak ülkenin belli olacağı oylama da tamamlandı ve kararın açıklanması bekleniyor.
 
DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR:
22:00 Ve elenen şehir Madrid oldu. İstanbul ve Tokyo finale kaldı. Final 23:20’de gerçekleşecek.
21:57 İstanbul ve Madrid’in oyları arasında eşitlik var. Bu iki şehir için yeniden oylama yapılıyor.
21:46 Ve oylama işlemine geçildi.
21:10 İstanbul 2020 Olimpiyatları ev sahipliği için ilk oylama 21.45’te başlıyor.
21:04: Uluslararası Olimpiyat Komitesi sunumlarla ilgili değerlendirmelerde bulunuyor.
19:50: İstanbul, Tokyo ve Madrid’in sunumu bitti. IOC ilk tur oylaması için toplantıya girdi. 1 saat sonra ilk turun sonuçları açıklanacak ve üç aday kentten biri elenecek.
 
Türk sporunun değil, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli günlerinden biri geldi. 2020 Olimpiyatları’nın ev sahibinin belli olmasına saatler kala, nefesler tutuldu. İstanbul 2020’nin sunumu tamamlandı… Türkiye heyeti şu konuşmaları yaptı: 
 
BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN : 16 saatlik rekor bir uçuşla buraya gelirken değerlendirme yapıp komiteyi hangi dillerde selamlayacağımızı konuştuk. Ben ortak bir dile inanıyorum. Ben sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Barışa en fazla ihtiyaç duyduğumuz bir dönemdeyiz. Dostluğun ve kardeşliğin şehri İstanbul’dan bir mesaj vermek istiyoruz. Dünyanın tüm dillerine, tüm dinlerine, yer yüzünde nefes alıp veren herkese, olimpiyat ateşi kadar sıcak mesajlar vermek istiyoruz. 16 yıl boyunca amatör sporcu olarak sporu yaşadım. Eşim ve çocuklarım beni affetsinler, en az onlar kadar ben İstanbul’a aşık oldum. İstanbul ve spora olan sevdamı olimpiyat meşalesi altında birleştirmek en büyük hedeflerimden biri oldu. 1996’da İBB başkanı olarak burada sunum yapmıştım.
 
Şimdi Türkiye’nin Başbakanı olarak buradayım. Şunu bilmenizi isterim ki halkının çoğunluğu müslüman olan ülkemizde yapılacak olimpiyatlar barış için verilecek en net mesaj olacaktır. Türkiye Olimpiyat isteğinin arkasında tam bir kararlılık içinde. Biz ülke olarak çok genç ve dinamik bir nüfusa sahibiz. 7 yıl sonra bugünün çocukları da daha müreffeh bir Türkiye’de yaşayacak. Eğer gençliğe ilham verilebiliyor ise Olimpiyat bunun en önemli noktasıdır. Kıtaların buluştuğu bu kadim şehirde olimpiyatın gerçekleşmesi, medeniyetlerin buluşması olacaktır. Buradan tüm dünyaya şu mesajı iletiyorum, Gelin hep birlikte köprüler kuralım.
 
HASAN ARAT: İnsanlık tarihinin başından bu yana İstanbul’da güneş iki kıtaya birden doğuyor. Demokratik, Laik, Hukukun Üstünlüğü ile yönetilen bir ülkenin hikayesini anlatacağız. Bu yolculuğu diğer aday şehirler ile paylaşmak büyük bir onurdur. 
 
Ekibimi tanıtmak istiyorum ; Paralimpik Sporcumuz Gizem Girişmen, Türkiye Cumhuriyeti Sayın Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, IOC Üyesi ve Okçuluk Federasyonu üyesi Uğur Erdener, Tenis Şampiyonu Çağla Büyükakçay, Türkiye Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı Surat Kılıç, İBB Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul 2020 CEO’su Ali Kiremitçioğlu ve Arif Berker.
 
İstanbul 2020’yi bir hayal edin.. 
 
(İstanbul 2020 Olimpiyat Oyunları tanıtım filmi yayınlandı.)
 
UĞUR ERDENER : Ben de Hasan bey gibi sayın Rocce’a teşekkür ediyorum. Sayın başkan sizler bizim için onur ve ilham kaynağısınız. İstanbul Roma, Bizans ve Osmanlı’ya başkentlik yaptı. Dünyada bir kavşak noktası oldu. Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetin kurucusu olarak spor ruhunu Türkiye’nin sahip olmasını istedi. Ben Türkiye’nin Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapması arzusunu Sinan Erdem’den aldım. Doping ile mücadele konusunda azimli savaşımız da devam ediyor. Biz doping konusundaki 0 tolerans politikamızı sürdüreceğiz. Olimpiyat hareketinin yeni bölgelere açılması zorunluluktur. Olimpiyat komitesi Asya’ya Pekin ile kapılarını açtı. Olimpiyat hareketinin bir şehri nasıl değiştireceğini bize gösterdi. İstanbul da yeni nesil şehirlerin ortaya çıkmasına ilham kaynağı olacaktır. Acaba yeni bir nesil kendini nasıl görüyor? Bunu gençlerden öğrenelim. İstanbul gençler için ne anlam ifade ediyor. 
 
(GENÇLERİN İSTANBUL HAKKINDAKİ SÖZLERİ YAYINLANDI)
 
ÇAĞLA BÜYÜKAKÇAY : İşte benim neslim bu. Türkiye’de 75 milyon nüfus var ve çoğu genç. Geçmişteki farklılıkları bir kenara bırakarak birlikte yaşamayı başardık. Bizler dünyayı değiştirmeyi başaracağız. Ben bir olimpiyat sporcusu olmak ve ülkeme olimpiyatı taşımak istiyorum. 8 yaşında tenis oynamaya başladım. Benim neslimin hayalini gerçekleştirmeye katkı yapmak için buradayım. Şu anda milyonlarca gencin hayalini gerçekleştirmek için sizden ricam bana ve bize inanın. Biz başarmaya ve tarih yazmaya hazırız.
 
NEŞE GÜNDOĞAN : Çağla’nın nesli aktif ve anlamlı bir rol oynayacak oyunlar süresinde. Biz yeni bir liderler nesli geliştireceğiz. Bizim ülkemizde olimpiyat gönüllüsü gençlere yaşama fırsatı tanıyacağız. Bundan önceki organizasyonların nasıl planlandığını yakından biliyorum. Biliyoruz ki harcanan zamanların çoğu Olimpiyat köyü ve antrenmanlarda geçiyor. Bulundukları olimpiyat köylerinde herkese imkanları sorunsuz olarak sunacağız. 2020 İstanbul, hazırlık ve rekabet ortamını sizlere sunacak. 
 
ALİ BABACAN : Mükemmel bir sporseverlik, misafirperverlik. Bu İstanbul işte. Ulaştırmaya yaptığımız yatırımlar İstanbul’da gerçekleşiyor. İpek yolu Marmaray sayesinde iki kıtayı birleştiriyor. En hızlı büyüme rakamına ulaşıyoruz. 10 yıl içinde Türkiye dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacak. Gençler arasında işsizlik oranının en düşük olduğu ülkelerden biriyiz. Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin beklentilerine bakılınca İstanbul bu beklentilerin farkındadır. Hükümetimiz önümüzdeki 7 yıl içinde 400 milyar doları alt yapılara harcayacaktır. Bizim bütçemize olimpiyatın ek bir yük getirmeyeceğini söyleyebilirim. İlk defa olimpiyat tarihinde bir komite atandı ve TOKİ yarın çalışmaları başlatacak güce sahip. İstanbul 2020 belirsizliklerin öne çıkacağı bir olimpiyat olmayacak. Değişimin ortaya çıkacağı bir olimpiyat olacak. Zaman İstanbul’a evet deme zamanıdır.
 
SUAT KILIÇ : Ben İstanbul’un ilk adaylığında 19 yaşındaydım. Şu anda 41 yaşındayım ve Türkiye’nin nasıl olgunlaştığını gördüm. TOKİ, 7 yıllık bir inşaat programını 15 ayda tamamlayarak Akdeniz Oyunları’nı gerçekleştirdi. 776 spor alanını inşaa ediyoruz. Taahhütlerimizi yerine getiriyoruz ve sizin için de getireceğiz. Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyorum çünkü büyük bir destek sağladı. Biz dopinge karşı 0 tolerans gösteriyoruz. Bu mücadeleye de devam edeceğiz. Yasaklı maddelerin ihracı için gereken yasaları da getireceğiz. 
 
TÜRKİYE HEYETİNE 2 SORU
 
Sunumdan sonra soru-cevap bölümüne geçildi:
 
Türkiye Heyeti’ne sunum arkasından 2 soru geldi: “Dopingi nasıl çözeceksiniz? / “İstanbul’da devasa trafik sorunu var, ne yapacaksınız?”
 
IOC Üyesi ve Okçuluk Federasyonu üyesi Uğur Erdener soruya şu yanıtı verdi: “Doping konusunda kontrol mekanizmalarının artırılması gerekiyor. Ulusal doping merkezimiz WADA ile birlikte çalışıyor.”
 
ERDOĞAN: İSTANBUL 2020 BÖLGEYE BARIŞ VE HUZUR GETİRECEKTİR
 
Prens Albert’in “Olimpiyatların bölgeye katkısı ne olacak?” sorusuna Başbakan Recep Tayyip Erdoğan “Bölgeye barış ve huzur gelecektir” karşılığını verdi.
 
Erdoğan, trafik sorunu konusunda da şu açıklamayı yaptı: “2017 itibariyle yeni havalimanı ve olimpiyat köyleriyle bağlantı bitirilmiş olacak. 2017’de tamamlanacak yeni havalimanı ile havayolu ulaşımında sorun kalmayacak. İstanbul’un tüm altyapı ve üstyapı ile ilgili tüm ihtiyaçları yasalarla teminat altına alındı.”
 
SONUÇ TSİ SAAT 23.00’DA AÇIKLANACAK

İstanbul 2020 Yaz Olimpiyatları’nın kaderi Arjantin’in başkenti olan Buenos Aires’te yapılacak oylama ile açıklığa kavuşacak. TSİ 21.00’de yapılacak oylama, 2020 Olimpiyatları’nın düzenleneceği kenti belirleyecek. Sonuç ise TSİ 23.00’te açıklanacak.

AÇILIŞA KATILAN ÜYELER MÜZİK DİNLEDİ

113 IOC ülkesinin mensuplarından 97’sinin vereceği oy Tokyo, Madrid ve İstanbul’dan birini mutlu sona ulaştıracak. Buenos Aires’in, ünlü gösteri merkezi Colom Tiyatrosu’nda düzenlenen açılış törenine giden üyeler burada 3 saat süren, müzik ve gösteri sanatlarını izlediler.

Sunum ve oylamaların yapılacağı Buenos Aires’teki Hilton Otel’den ayrılan ve yaklaşık 10 otobüsle salona taşınan üyeler otel çıkışında herhangi bir açıklama yapmadılar. Heyete içinde Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ve eşi ile İstanbul2020’nin ev sahibi olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Gençlik Hizmetleri Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener ve diğer yönetim kurulu üyeleri, İstanbul 2020 Olimpiyat Düzenleme Komitesi Başkanı Hasan Arat, UEFA Başkanvekili Şenes Erzik Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören ile THY Genel Müdürü Temel Kotil’in yanı sıra iş adamları Ferit Şahenk, Ali Koç, Süreyya Ciliv, Adnan Polat ve Mehmet Uçan eşlik ediyor.

Haber

İlginizi Çekebilir