Nükleer Santral Çalışanına 3.000$'lık Maaş!

Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) Projesi’nin en yüksek inşaat döneminde 12 bin 500, işletme aşamasında ise yaklaşık 4 bin kişi istihdam edilecek.

Santralin işletme personelinin ortalama aylık maaşının ise 3 bin dolar civarında olacağı öngörülüyor Akkuyu NGS için hazırlanan ÇED Raporu’na göre, projenin en önemli dolaylı etkilerinden biri istihdam konusunda olacak. Projenin üç aşaması boyunca doğrudan ve dolaylı etkiler şeklinde yeni iş alanları yaratılacak.

Projenin, inşaat, işletme ve işletmeden çıkarma aşamalarında doğrudan yer alacak iş gücünün yanı sıra girdi ve tüketim malı sağlayan endüstriler başta olmak üzere, enerji üretimi tedarik zincirinde yer alan tüm sanayi sektörleri üzerinde dolaylı etkileri olacak. Projenin en yüksek inşaat döneminde 12 bin 500 kişi istihdam edilecek. Bunun yüzde 70’ine karşılık gelen 8 bin 800 kişi yerli işgücü olacak. Bunlardan yaklaşık 5 bin 600 kadarı yerel iş gücü pazarından, 3 bin 200’ü diğer bölgelerinden temin edilecek. İşletme aşamasında ise yaklaşık 4 bin işletme personelinin istihdamı söz konusu olacak. Doğrudan yaratılan iş imkanlarının ekonomide ikincil gelişmelere neden olacağından hareketle bölge ve ülkede toplam 15 bin civarında iş pozisyonu yaratılması bekleniyor

Akkuyu  Nükleer Santrali…

 Akkuyu NGS inşaat personelinin ortalama aylık maaşının 1500 dolar civarında olacağını tahmin ediliyor. İnşaatın en yoğun olduğu dönemde 12 bin 500 kişi çalışacağı hesabı ile iş gücü geliri üzerindeki etkinin yaklaşık 225 milyon dolar olacağı hesaplanıyor. AKKUYU Nükleer Güç Santrali (AKKUYU NGS), Türkiye Cumhuriyeti’nde Akdeniz kıyısında, Mersin ilinde inşa edilecektir.” Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Türkiye Cumhuriyeti’nde Akkuyu Sahası’nda Bir Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliğine İlişkin Anlaşma” 12 Mayıs 2010 tarihinde Ankara’da imzalanmıştır. Santral, her biri 1200 MWe olan, 4 güç ünitesinden ibarettir. AKKUYU NGS’nin inşaatı tamamlandıktan sonra yılda yaklaşık 35 milyar kWh elektrik enerjisinin üretilmesi planlanmaktadır. AKKUYU NGS – Novovoronejskaya NGS-2 (Rusya, Voronej bolgesi) AES-2006 projesi, referans alınarak hazırlanan bir seri nükleer santral projesidir. AKKUYU NGS’nin işletme ömrü 60 yıldır.

Haber

İlginizi Çekebilir