Gökçeada'daki Rum Okulu Yeniden Faaliyette

Gökçeada’nın Zeytinli Köyü’ndeki Rum okulu, 1964 yılında kapatılmıştı. 38 yıl sonra adaya dönüş yapan Anna Koçumal, geçen yıl Ağustos ayında Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı adına okulun yeniden açılması için Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurdu.

Tadilatı yapılan okulun 49 yıl sonra tekrar açılması için Milli Eğitim Bakanlığı’ndan gereken onay çıktı. Gökçeada Aya Todori Rum İlkokulu’na müdür olarak Zeytinli Köyü’nde yaşayan Yorgi Berber ve Stella Berber’in kızları Paraskevi Berber atandı.

Okula aynı zamanda müdür yardımcısı olarak görev yapacak bir Türk öğretmen ile Rumca dersleri ve ana sınıfı için de Yunanistan’dan bir öğretmen atanacak. Okulda Rumca ve Türkçe olarak eğitim verilecek. Okuldaki üç derslikten biri ana sınıfı olarak kullanılacak. Diğer iki sınıfta ise 1. ve 2. sınıflar ile 3. ve 4. sınıflar birlikte eğitim görecek. Bu arada Gökçeada’da Rum asıllı Türkiye vatandaşı olarak sadece 175 yaşlı nüfus kalması ve çocuk sayısının yok denecek kadar az olması nedeniyle okula öğrenci bulmakta zorluk çekildiği belirtildi. Gökçeada’da 1964 yılında Rumca eğitim veren 7 ilkokul ve bir ortaokul faaliyet gösteriyordu. Rumca eğitim yasaklanıp okullar kapatılınca Rum aileler adadan göç etmek zorunda kaldı. 60’lı yıllarda Rum nüfusu altı binleri bulan adada bugün 200 kadar Rum kaldı.

Haber

İlginizi Çekebilir