İtalya'da Kaçak Göçmen Taşıyan Tekne Kazasında Kayıpların Sayısı Artıyor

İtalya’nın Lampedusa Adası açıklarında kaçak göçmen taşıyan teknenin batması sonucu ölenlerin sayısı 114’e yükselirken, trajedinin boyutu da büyüyor.

Yetkililer deniz tabanındaki teknenin içinde 100 kişinin cansız bedeninin tespit edildiğini belirtirken, su üstünde de arama çalışmaları sürüyor. Olayın hemen ardından kazazedeleri kurtarmak için denize açılan ilk kişiler ise yaşanan korku dolu anları anlattı.

Teknesi ile birlikte kazazedelere yardıma giden bir balıkçı, “Kolları benzinden kayganlaştığı için onları tekneye alamadık. 20 kişiyi çıkarmamız bir saatimizi aldı. Diğerleri ise çok hızlı bir şekilde dibe battı.” derken, olay yerine ilk giden ve 47 kişiyi kurtardığını söyleyen Vito Fiorino isimli İtalyan ise “Hepsi ellerini havaya kaldırmış yardım istiyordu. Gerçekten korkunçtu.” dedi. Yaklaşık 20 metre uzunluğundaki teknede Eritre, Gana ve Somali’den 500’e yakın kaçak bulunduğu belirtildi. İtalyan İçişleri Bakanı Angelino Alfano ise Avrupa Birliği’ne seslendi. Alfano, “Avrupa burada öncü olmalı. Avrupa ön ayak olmazsa burada destekten ve işbirliğinden bahsedemeyiz. Ve şunu söylemeliyim ki Lampedusa’daki sınır İtalya’nın sınırı değildir Avrupa’nın sınırıdır.” şeklinde konuştu.

Şimdiye kadar denizden en az 150 kişinin sağ kurtarıldığı belirtildi. Kazadan kurtulanlar ise teknenin su aldığını, yakından geçen gemilerin dikkatini çekip yardım istemek için yaktıkları ateşin ise bütün tekneyi sardığını söyledi. Son 10 yılda Sicilya kanalından Avrupa’ya kaçak yollarla girmeye çalışan 6 bin 200 kişinin yaşamını kaybettiği belirtiliyor.

Haber

İlginizi Çekebilir