Nükleer için imzalar atıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Dolmabahçe’deki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan burada yaptığı konuşmada “Japonya ile antlaşma imzalarken biz Japonya’nın bu konudaki ileri teknolojide geldiği noktayı biliyoruz. Enerji bakanlığı bakan ve yetkili arkadaşlar gerekli araştırmaları yerinde yaptılar. Bir Fukuşima olayı vardır ama biz şunu da biliyoruz ki kaza hiçbir zaman yüzde 100 yoktur’ denilemez, milyonda 1 de olsa böyle bir tehlike, böyle bir kaza olabilir. Bunları da görmemezlikten gelmek mümkün değil. Onun için de biz şu anda böyle bir nükleer enerjinin olması gereğine inanıyorsak, bu adımı atarız. Nitekim birinci adımımızı, Rusya Federasyonu ile attık. İkinci adımı da şu anda Japonya ile atıyoruz ve şu andaki bütün arzumuz, hızla bu yatırımı gerçekleştirebilmektir” diye konuştu.

Erdoğan, nükleer santralde yaşanabilecek kaza ihtimaliyle ilgili bir soruya “Milyonda 1, zaten sizin tasarrufunuzda değil. Tasarrufunuzda olsa, milyonda 1’i de siler atarsınız. Bu tür yatırımların, hangi alanda olursa olsun, kazası olmayan bir yatırım yoktur. Yani uçaklara biniyoruz değil mi? Elimizde yüzde 100 garanti var mı? Her şey başımıza gelebilir. Ama burada adeta yüzde 100 güvenlik tedbirini, her marka, firma yatırımını yaparken almaktadır. Ama buna rağmen uçaklar da düşüyor; düşmez diye bir şey yok. Araçlara biniyoruz. Araçlar kaza yapıyor. Şimdi kaza yapıyor diye araca binmeyecek miyiz, uçaklara binmeyecek miyiz? Bunların hepsi olağan şeylerdir. Ama buradaki hata payını minimize etmek, şüphesiz ki ideal olanıdır. Kaldıki en ileri teknolojiyi, Japonya şu anda bizim Sinop nükleer enerji santralimizde müşterek, birlikte yapacağımız çalışmalarla, inanıyorum ki bu yatırımda ortaya koyacaklardır. hem bu Japonya için gereklidir hem Türkiye için gereklidir ve biz birbirimize inanarak ve böyle bir ortaklığı da tesis etmek suretiyle bu adımı atmış bulunuyoruz. Hayırlı olsun diyorum” şeklinde yanıtladı.

Haber

İlginizi Çekebilir