'Ben meşruyum sen illegalsin'

Mısır’da 3 Temmuz’da düzenlenen darbeyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, dün ilk kez hâkim karşısına çıktı. Darbeden bu yana tutulduğu bilinmeyen bir yerden helikopterle Kahire’deki Polis Akademisi binasına getirilen Mursi, mahkemenin meşruiyetini kabul etmediği için tutuklulara giydirilen beyaz hapishane kıyafetini giymeyi reddetti. Mahkeme heyetinin başkanı Ahmed Sabri, beyaz elbiseyi giymesi için kendisini uyarınca da Mursi’nin yanıtı, “Ben Mısır’ın meşru cumhurbaşkanıyım ve sizin meşruiyetinizi tanımıyorum” diye karşılık verdi. 

HELİKOPTERLE GETİRİLDİ 

Helikopter pistinden minibüsle mahkeme salonuna getirilen Muhammed Mursi, salona girişinde kendisiyle birlikte yargılanan 14 sanığa gülümseyerek selam verdi. Diğer sanıkların Rabia işareti yapmaları ve slogan atmaları üzerine mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi. Dava, avukatların bütün delillere ulaşmaları ve suçlamaları inceleyebilmeleri için 8 Ocak 2014’e ertelendi. 

HÂKİME ‘SEN AYAĞA KALK ‘ DEDİ 

Duruşma boyunca soğukkanlı ve metanetli tavrıyla dikkat çeken Mursi, ülkenin meşru cumhurbaşkanı olarak görevini yerine getirebilmesi için serbest bırakılması gerektiğini ve bu mahkemeyi tanımadığını söyleyerek, cumhurbaşkanı olduğu için, kendisine hitap eden hâkimin ayağa kalkmasını istedi. “Ben Dr. Muhammed Mursi, şu anda darbe nedeniyle burada bulunuyorum. Mısır Cumhuriyeti’nin başkanı olarak burada zorla tutuluyorum. Bu bir suçtur” ifadelerini kullanan Mursi, kendisine yöneltilen suçlamaları da cevapsız bıraktı. Muhammed Mursi’nin, Mahkeme Başkanı Ahmed Sabri’ye, “Meşru bir cumhurbaşkanını yargılamaya kalkıştığın için seni ceza mahkemesinde yargılatacağım” demesi dikkat çekti. Mursi, Sabri’ye hitaben, “Yüce Mısır yargısının, kanunlara göre suç teşkil eden, hain ve yıkıcı bir askeri darbeye alet olmasını ona yakıştıramıyorum” dedi. 

YAKINLARI DURUŞMAYA GELMEDİ 

Yaklaşık bir saat süren ilk duruşmanın ardından, daha önce yeniden Kahire’deki Tora Hapishanesi’ne konulacağı açıklanan Muhammed Mursi, İskenderiye’de bulunan Burc el Arab Hapishanesi’ne nakledildi. Duruşmaya Mursi’nin ailesi ve yakınları katılmadı. Mursi’nin oğlu Usame Muhammed Mursi, mahkemenin meşruiyetini tanımadıkları için duruşmada yer almayacaklarını açıklamıştı. 

İLK GÖRÜNTÜLER YAYIMLANDI 

Mısır devlet televizyonu, Muhammed Mursi’nin İskenderiye’ye nakledilmesinden sonra, duruşma sırasında çekilen görüntüleri yayımladı. Yaklaşık 1.5 dakika süren görüntülerde, Mursi’nin sık sık gülümsediği göze çarpıyor. Mursi’nin helikopter pistinden mahkeme salonuna minibüsle getirilmesiyle başlayan videonun ilk kısmında, koyu renk takım elbise giyen ve kravat takmayan Mursi salona girerken önünü ilikliyor. Ardından salona giren Mursi, diğer tutuklular tarafından alkışlarla ve Rabia işaretleriyle karşılanıyor. Mursi ve arkadaşlarının kafes arkasındaki rahat görüntüsü dikkat çekiyor. 

AVUKATI: KÖTÜ MUAMELE YOK 

Öte yandan Mursi’nin avukatlarından eski cumhurbaşkanı adayı Selim el A Mursi’nin mahkemeye gelirken giydiği ceketin Türk malı olduğunu belirterek, “Mursi kendisine hukuk dışı muamele yapılmadığını ve tek üzüntüsünün hapsedilmek olduğunu söyledi. Sağlığı yerinde” dedi. 

‘ÜZÜLME KARDEŞİM ESMA CENNETTE’ 

Anadolu Ajansı (AA), Mursi’nin salonda bulunanlara, “Özgür Mısır halkına benden selam iletin. Onlara ‘Kardeşiniz Mursi direnmeye devam edecek. Davasından vazgeçmeyecek’ deyin” şeklinde seslendiğini duyurdu. Mursi’nin Müslüman Kardeşler Teşkilâtı’nın diğer tutuklu üyeleriyle darbeden bu yana ilk kez konuştuğunu da kaydeden AA, Mursi ile kızı Esma’yı kaybeden Muhammed Beltaci arasında geçen duygusal bir konuşmayı da aktardı. Buna göre Mursi, Esma’nın babası Beltaci’ye “Üzülme kardeşim, Esma cennette” dedi. Mursi’nin, mahkeme başkanı duruşmayı sona erdirdikten sonra ise salondan çıkmadan diğer tutuklulara imamlık yaparak öğle namazı kıldırdığı belirtildi. Duruşma sırasında Muhammed Beltaci ve diğer tutuklular sık sık Rabia işareti yaparak, Mursi’nin beraatı yönünde slogan attı. Mursi’nin yargılandığı davadaki suçlamalardan birini oluşturan İttihadiye Sarayı’nın önünde öldürülen göstericilerin yakınları ise defalarca “idam” diye bağırdı. Mahkemeye heyeti, salonu yatıştırmakta zorluk çekti. 

PROTESTOCULARA POLİS DAYAĞI

Tarihi duruşma nedeniyle, darbe karşıtları da Mursi’ye destek için dün sabah saatlerinden itibaren sokaklara döküldü. Mısır İçişleri Bakanlığı, mahkemenin gerçekleştirileceği Polis Akademisi çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alırken, bina önündeki protesto gösterileri de polis tarafından dağıtıldı. Sabah erkenden başlayan darbe karşıtı gösteriler, başkent Kahire ve ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye başta olmak üzere birçok merkezde saatlerce devam etti. Polisin zaman zaman göstericilere karşı son derece sert müdahalede bulunduğu ve bazı protestocuların yaralandığı görüldü (sağda). Tarihi davayı bir basın ordusu takip etti. 

 

Haber

İlginizi Çekebilir