BDP cephesinde Barzani çatlağı

Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, cumartesi günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan davetlisi olarak Diyarbakır’a gelecek olan Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin ziyaretinin önemli olduğunu ve sürece katkı sunacağını belirterek, “Kimse bu ziyarete seçime yatırım gözüyle bakmamalıdır” dedi.

Mesud Barzani’nin Diyarbakır ziyaretini DHA muhabirine değerlendiren Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, ziyaretin tarihi önemde olduğunu, anlamlı ve değerli olduğunu belirterek, “Sürece katkı sunucağı umudunu taşıyorum. Hiç kimse küçük hesaplarla yaklaşmamalıdır. Kürtlerin bir birleri ile rekabet değil, bir birlerini tanıma, tanımlama ve tamamlama sürecidir. Bu herkese mesajdır. Herkesin bakışı farklı olabilir ama demokrasi diyorsak, demokratik işleyiş diyorsak önce herkes kendinden başlamalıdır. Hiç kimse bu ziyarete seçime yatırım gözüyle bakmamalıdır. Önemli olan ve kalıcı olması gereken süreçtir. Buradan herkes kazançlı çıkacaktır. Kaybedeni olmayacaktır. Bu ortak geziyi de selamlamak gerekir” dedi.

Zana, Mesut Barzani ile birlikte ünlü sanatçı Şivan Perwer’in de Diyarbakır’a gelecek olmasını değerlendirirken, “Bu 30 yıla aşkın sürgün politikasının çürütülmüş şeklidir. Umuyorum ve diliyorum bu bir başlangıç olur. Arkasında sürgünde yaşayan herkesin yolunu açar. Şivan Perver ile birlikte İbrahim Tatlıses’in de olması sürece sanatsal bir katkı sunucağını düşünüyorum” dedi.


BDP’li Aydoğan: “Beklentilerimiz var”

 

BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ise, yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır’da neler söyleyeceğine bakacaklarını, bu konuda beklentilerinin bulunduğunu söyledi.

Aydoğan, “16 Kasım’da gelişmelerle ilgili BDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde saat 13.00’de halkla bir değerlendirme yapmak için toplanacağız. Başbakandan tarihi mesajlar bekliyoruz. Başbakanın açıklamalarından sonra biz de halkımızla bir değerlendirme yapacağız” diye konuştu.

Mesud Barzani’nin BDP’nin değil Başbakanın daveti üzerine Diyarbakır’a geleceğini ifade eden Aydoğan, “Basında Barzani’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret edeceği yönünde haberler yer alıyor ancak bu konuda resmi bir talep yok. BDP’ye de herhangi bir davet gelmedi” şeklinde konuştu.

 

Barzani için sert sözler

 

Aydoğan, Barzani’nin Diyarbakır’a gelişinin nedenlerinin bulunduğunu ifade ederek, şöyle dedi: “Başbakan Erdoğan ve Barzani Rojava’daki son gelişmeleri değerlendirecekler. Barzani, Rojava’daki Kürtlerin oluşturmaya çalıştığı yönetimi muhtemelen geciktirmek istiyor. Bu konuda da Türkiye’den yardım isteyecek. Güney Kürdistan’a açılan kapı uzun süredir kapalıdır. Bu kapı PYD Eşbaşkanı Salih Müslim’e de kapatılmıştır. Bütün bunlar Barzani’nin Kürtlerin kazanımlarını biraz ertelemeye ve durdurmaya çalıştığını, kendi çıkarları açısından uygun bulmadıklarını gösteriyor. Biz de BDP olarak bunu hiç doğru bulmuyoruz. Suriye’deki Kürtler KDP çizgisinde değiller. Yüzde 80-90 Öcalan çizgisi hakimdir. Bunu kabul etmesi gerekir. Bu çerçevede kardeş bir halk olarak ilişkilerini bu yönde sürdürmesi lazım.”


Şivan Perwer’e eleştiri

Barzani’nin yanında Şivan Perver’i de getireceğini hatırlatan Aydoğan, Perver’in çizgisinin de KDP çizgisi olduğunu savundu.

“Bu çizgi ile seçimde AKP’yi desteklemeleri yönünde bir mesaj verilmek, bu mesaj ile Kürtlerin yönünün buraya çevrilmesi isteniyor. Böyle bir çabaya ihtiyaç yoktur” ifadelerini kullanan Aydoğan, “Başbakandan tarihi mesajlar bekliyoruz. Eğer böyle olursa 16 Kasım’da yapacağımız açıklamada bunu alkışlayacağız. Her zamanki gibi global şeyler söylerse elbetteki Kürt halkının tavrı da ona göre olacaktır” dedi.

 

Demirtaş: Mesajları Kürtlerin birliğine hizmet etmeli

Fransa’nın başkenti Paris’te, Fransız Parlamentosu Parlamento Dışilişkiler Komisyonu üyesi François Asensi’nin ev sahipliğinde “Ülkeler ve Kürt halkı, Nasıl Bir Gelecek?”  başlığı ile konferansı düzenlendi. 

Konferansa BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve PYD Eşbaşkanı Salih Müslim  katıldı.

 

Demirtaş, oturum sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 

Demirtaş, Başbakan’ın Diyarbakır gezisini değerlendirerek; “Başbakan’ın herhangi bir kentte yürüteceği bir etkinlik bizim özel ilgi alanımıza girmiyor. Ama vereceği mesajlar özellikle Diyarbakır ziyareti vesilesiyle şu anda tıkanmış olan çözüm sürecine, çözüm arayışlarına dair söyleyeceği şeyler önemlidir. Beklentimiz bu konuda daha açık daha cesaretlendirici, sürecin önünü açan mesajlar verebilmesi yönündedir. Umut ediyorum ki Diyarbakır ziyareti buna vesile olur. Barzani’nin de Diyarbakır’a geliyor olması, Başbakan ile Diyarbakır’da görüşüyor olmaları da önemlidir tabi ki. Orada da verilecek siyasi mesajları biz daha çok önemseriz. Fakat şunu da biliyoruz; AKP’nin bu girişimi Kürtlere çok değer verdiği için, Kürtlerin halklarına, Kürtlerin liderlerine, öncülerine saygı duyduğu için yapılmış bir girişim değil” diye konuştu. 

Barzani’nin Diyarbakır’ı uzun bir aradan sonra ziyaret ediyor olmasını önemsediklerini belirten Demiraş; “Hewler (Erbil) kadar Diyarbakır da kendi evidir” dedi.

BDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Başbakan’ın Diyarbakır ziyaretinin ve Barzani’yle görüşmesinin zamanlamasına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Keşke çok daha iyi niyetle yapılmış olsaydı. Fakat zamanlaması, içeriği itibarıyla, AKP’nin çok da iyi niyetle bunları yaptığını gönül rahatlığıyla söyleyemiyoruz. Seçimle de bağlantısı vardır tabi. Çözüm sürecini sürdüren bir partiyiz. Bu süreci can-ı gönülden başından itibaren destekleyen, barış için çaba sarfeden bir partiyiz. Çok heveslisi değiliz Başbakan ile görüşmenin ama çözüm sürecinin başından bu yana Başbakan ile bir araya gelmiş de değiliz. Kara kaş kara göz için de bir araya gelmeyiz gelirsek. Halkın genel menfaatleri, çıkarları, çözümün kalıcı hale gelebilmesi için. Bütün bunların konuşularak bir masa etrafında görüşülerek    yürütülmesi lazım. Başbakan bütün bunlara kapalı. Kürt liderlerle görüşmeye hevesli bir başbakan olmadığını çok iyi biliyoruz. O nedenle oradan bakınca çok da iyi niyetli bir yaklaşım değil ama Barzani’nin de bu tür küçük oyunlara düşmeyecek kadar deneyimli bir politikacı olduğunu biliyoruz. İnşallah bütün bunları dikkate alan bir çalışma yürütürler.”

 

Ahmet Türk de eleştirmişti

Bağımsız Mardin Milletvekili Ahmet Türk de, daha önce yaptığı açıklamada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır’a gerçekleştireceği ziyarette Barzani ile görüşecek olması ile ilgili olarak, “Sayın Barzani Diyarbakır gibi önemli bir kente geldiğinde aslında her şeyden önce Diyarbakır halkını, Büyükşehir Belediye Başkanını ve kardeş olan partiyi etmesi ziyaret etmesi gerekir. Bizim beklentimiz buydu” demişti.

Türk, “Sayın Barzani Diyarbakır gibi önemli bir kente geldiğinde aslında her şeyden önce Diyarbakır halkını, Büyükşehir Belediye Başkanını ve kardeş olan partiyi etmesi ziyaret etmesi gerekir. Bizim beklentimiz buydu. Ama tabi imkanlar olmadı. Sayın Barzani nevruza gelmedi. Bugüne kadar Kürtler için çok önemli olan bir Diyarbakır şehrini, belediye başkanını ziyaret etme fırsatı olmadı. Tahmin ediyorum ki bu biraz büyük tartışmalara neden olur. Başbakanın daveti üzerine gelmiş olması Kürtler arasında bir tartışmaya neden olur. Bizim amacımız Barzani’yi tartışmak değil, tartışılmasını da istemiyoruz” diye konuşmişti.

Türk, şöyle devam etmişti: “Tabi yapacakları açıklamalar bizi daha net bir sonuca götürür ve geniş bir açıklama yapma şansını ortaya koyar. Elbetteki Kürt halkınınbeklentilerini doğru okuması lazım. Gelişinde Kürt halkına vereceği mesaj çok önemlidir. Tabii ki birileri önümüzdeki seçimler için bu şekilde davranmış, Diyarbakır’a davet etmiş olabilir. Bu ihtimali de halk tartışıyor, düşünüyor. Ama umut ediyorum ki Sayın Barzani bunun farkına varır ve böyle bir şeyin içine girmez.” 

Haber

İlginizi Çekebilir