Güle Güle Gülen Adam

Tiyatro sanatçısı Nejat Uygur (86), vefat etti. 

Uygur, durumunun ağırlaşması üzerine yaklaşık iki hafta önce kaldırıldığı Medistate Kavacık Hastanesi’nde hayatını kaybetti. 

Nejat Uygur’un doktoru Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Kutlu Ufuk Altunbay, Uygur’un tedavisinin bir süre iyi gittiğini ancak son on günde kanda bir madde geliştiğini belirterek, “Bilinci gitti, tansiyonu düştü, ateşi yükseldi. Buna bağlı bu akşam solunumu iyice gerileyince, solunum cihazına bağladık” dedi. 

Uygur’un vefat ettiği Medistate Kavacık Hastanesi’nde basın toplantısı düzenleyen Altunbay, usta sanatçının hastanelerine 26 gün önce geldiğini ifade etti.

Nejat Uygur’un idrar yolları ve solunum yolu enfeksiyonu şikayetiyle kendilerine başvurduğunu bildiren Altunbay, “Tedavisi iyi gitmekteydi ancak son on gündür kanda bir madde gelişti. Bilinci gitti, tansiyonu düştü, ateşi yükseldi. Buna bağlı bu akşam solunumu iyice gerileyince, solunum cihazına bağladık. Saat 19.50’de Nejat Bey’i kaybettik” diye konuştu. 

Kilis’te 1927 yılında doğan Nejat Uygur, ilk ve orta öğrenimini Anadolu’nun çeşitli yerlerinde tamamladı. Güzel Sanatlar Akademisi’nin Heykel bölümüne giren Uygur, akademiden mezun olamadı. 

Tiyatroya profesyonel anlamda 1949’da “Nejat Uygur Tiyatrosu” ile adım atan usta sanatçı, 1950’de Necla Uygur ile hayatını birleştirdi. 

Kültür Bakanlığı’nca 1998’de verilen “Devlet Sanatçısı” unvanını alan Uygur, 2007’de Altın Kelebek TV Yıldızları Yarışması “Tiyatroya Destek Yılı Özel Ödülü”ne, 2006’da Kemal Sunal Kültür Sanat Ödülü “En İyi Tiyatrocu” ödülüne ve 1999’da 22. Avni Dilligil Tiyatro Ödülleri “Belkıs Dilligil Onur Ödülü”ne layık görüldü. Uygur, 2007’de Beyaz Melek, 2004’te Vizontele Tuuba, 1974’te Cafer’in Nargilesi, 1971’de Cafer Bey İyi, Fakir Ve Kibar ile 1970’te Cafer Bey, filmlerinde oynadı. 

10 Eylül 2007’de beyin damarlarında oluşan tıkanıklık nedeniyle kısmi felç geçiren Uygur, beş çocuk babasıydı. 

 

Behzat Uygur: “Yaptığı herşeyle hatırlanacaktır” 

 

Uygur’un oğlu Behzat Uygur da babalarının herkes tarafından sevildiğini dile getirerek, “O herkesin babası. Herkesi akrabam gibi görüyorum, seyirci olarak değil. Annem kocasını kaybetti. Sevenleri Nejat Uygur’u kaybetti. Biz babamızı kaybettik. Bundan sonra yaptığı herşeyle hatırlanacaktır. Bundan sonra ölümsüzdür Nejat Uygur. Başımız sağolsun. Sanırım Çarşamba günü vedayı gerçekleştireceğiz Teşvikiye Camisi’nde. Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilecek. Babam her zaman ‘büyüklerin ellerinden, küçüklerin gözlerinden, ortancaların alnından öperim’ derdi. Biz de öyle veda edelim” ifadelerini kullandı. 

Süheyl Uygur ise Türkiye’nin bir efsaneyi kaybettiğini anlatarak, şunları söyledi:

“Çok üzüntülüyüz. Bize hep durumunu sorardınız. Biz de bilgi verirdik. İnternet sitelerinde, hep yalan haberler çıkardı. Ama kaybettik babamızı. Başımız sağolsun.” 

Basın toplantısına katılan Uygur’un oğulları Süha, Ahmet ve Kemal Uygur’un da gözyaşlarını tutamadığı görüldü. 

 

Cumhurbaşkanı Gül’ün başsağlığı mesajı

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül,  Uygur’un vefatı dolayısıyla başsağlığı mesajı yayımladı.

Tiyatro ve sinema sanatçısı Nejat Uygur’un vefatını teessürle öğrendiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, mesajında şunları kaydetti:

“Türk tiyatrosuna uzun yıllar emek veren usta sanatçı Nejat Uygur’un vefatı, şüphesiz her yaştan sanatseveri derinden üzmüştür. Tiyatro sevgisi, başarılı sanat hayatı ve canlandırdığı karakterlerle sanat dünyamızda saygın bir yer edinmiş olan Uygur, daima takdirle hatırlanacaktır. İnsanımızı her zaman tebessüm ettirmeyi başaran seçkin sanatçımız Nejat Uygur’a Allah’tan rahmet, Uygur ailesine, sevenlerine ve sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum.”

 

TBMM Başkanı Çiçek başsağlığı diledi

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, tiyatro sanatçısı Nejat Uygur’un vefatı nedeniyle, tiyatro sanatçısı oğlu Behzat Uygur’u arayarak başsağlığı diledi.

 

Başbakan Erdoğan’ın mesajı

 

Başbakan Recep Tayyip  Erdoğan, Uygur’un vefatı dolayısıyla mesaj yayımladı. 

Tiyatro ve sinema sanatlarının önde gelen isimlerinden biri olan mizah ustası Uygur’un vefatını büyük bir teessürle öğrendiğini ifade eden Erdoğan, mesajında şunları kaydetti:

“Hayatı boyunca insanları güldürmek, mutlu etmek için çaba harcayan ve milletimizin gönlünde müstesna bir yere sahip olan Nejat Uygur’un vefatı, hepimizi yasa boğmuştur. Unutulmaz eserlere imza atan ve sayısız ödüle layık görülen Nejat Uygur, inanıyorum ki geride bıraktığı eserlerle genç kuşak sanatçılara ilham kaynağı olmaya devam edecek, daima saygın bir sanatçı olarak hatırlanacaktır.

Usta sanatçımız Nejat Uygur’a Allah’tan rahmet, ailesine ve sanat camiamıza sabır ve metanet diliyorum.”

 

20 Kasım Çarşamba günü toprağa verilecek

 

Nejat Uygur için 20 Kasım Çarşamba günü Şişli Kent Kültür Merkezi’nde tören düzenlenecek. Uygur’un cenazesi, aynı gün Teşvikiye Camisi’nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek. 

Haber

İlginizi Çekebilir