'2020 hedefi 100 milyar dolar'

Rusya Devlet Başkanı vladimir Putin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, düzenledikleri ortak basın toplantısında Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilere ve güncel konulara değindi.

İki lider, Türkiye-Rusya ilişkilerinin her alanda geliştiğini belirtirken, enerji ve finans alanında yatırımların arttığı vurguladı. Putin, Türkiye ile Suriye’deki iç savaşın sona erdirilmesi için görüşmelere devam edildiğini belirtti.

Putin, Türk firmaların özellikle Rusya’daki inşaat sektöründe oynadıkları role dikkat çekerek, yatırımın 50 milyar dolara çıktığını belirtti ve kurulacak nükleer santral için standart tüm güvenlik önlemlerin alınacağını söyledi:

Türkiye’nin gelecek dönemde kurulacak nükleer ağ için kadro ve personel eğitimi verilmektedir. Bu projeler tüm ekoloji ve güvenlik standartlarına uyumlu olacaktır. Sanayi ve yüksek teknoloji alanlarında işbirliği gelişmeye devam ediyor. Özellikle İskenderun’da demir çelik fabrikasının yenilenmesinde büyük yatırım yapıldı. Türkiye’deki enerji alanındaki projeleri gerçekleştirmeye de devam ediyoruz. Türkiye’de otomobillerin üretilmesi konusunda da işbirliğimiz var. Türk şirketler Rusya’nın inşaat sektöründe faaliyet gösteriyor. Soçi Olimpiyat tesislerinin inşasında da yer aldılar. Bu konuda özellikle Türk şirketlere çalışmalarından dolayı teşekkür etmek isterim. Çok ilginç bir rakam paylaşırsam, Rusya genelinde Türk müteahitlerin yaptıkları projelerin bedekli 50 milyar doları aştı. Bugün Sn. Erdoğan ile bankalar arası işbirliğini de konuştuk. Önde gelen banka şirketlerimiz Türkiye sektörüne girdi ve 3.6 milyar dolar tutarında yatırım yapıldı. Turizmin geliştirilmesi adına da konuşmalar yaptık. Geçtiğimiz günlerde Kazan’da Türk-Rus işblriği toplantısı yapıldı. 2010 yılında 3.6 milyon turist gelmişti. Öyle görünüyor ki bu yıl bu sayı 4 milyonu aşacak. Türkiye’den ziyaret yapan turistlerin sayısı da artmaktadır.

Uluslararası konulardan bahsettik. Ortadoğu ve özellikle Suriye’yi konuştuk. Bazı farklı noktalarımız olabilir ancak güncel sorunların çözülmesi için görüşmelere devam ediyoruz. Sonuçta Sn. Erdoğan’a ve tüm Türk dostlarımıza çalışmaları için teşekkür etmek isterim. 

 

‘HEDEF 100 MİLYAR DOLAR’

Başbakan Erdoğan, Rusya’nın enerji alanında Türkiye’nin en büyük ortağı olduğuna dikkat çekerek işbirliği yapılan alanların artacağını belirtti. Erdoğan, 2020’de ticari hedefin 100 milyar dolar olduğunu ifade etti:

Türkiye-Rusya ilişkilerinde her alanda gelişme kaydediyoruz. Dördüncü üst düzey işbirliği görüşmeleri için bir aradayız. tüm alanlarda, bir yıl öncesine göre çok daha güçlenerek ilşkilerimiz devam ediyor. Geleceğe yönelik, daha etkin hale nasıl gelebiliriz, bunu değerlendirme şansımız oldu. İşbirliği 2012 itibariyle 35 milyar dolara yaklaştı. 2020 için 100 milyar dolarlık bir hedef belirlemiş bulunuyoruz. Sn Putin’in de ifade ettiği gibi, farklı adımlarda atacağımız adımlarla bu hedefe ulaşmamak için bir engel görmüyorum. türk müteahhhit firmaların, Rusya’da gurur duyacağımız birçok yatırıma imza attığını biliyoruz. Bu yatırımlar Sn. Putin’in ifade ettiği gibi 50 milyar dolara ulaştı. Soçi Kış Olimpiyatları kapsamındaki ve St. Petersburg havaalanının dönüşümündeki çalışmalarda gösterilen katkı bizi mennun etti. turizm alanında, Rusya’dan gelen ziyartler ve Türkiye’yi önemli bir yer olarak görmeleri bizi memnun etmektedir. 2012 sonu itibariyle Rusya’dan 4 milyon turist gelmiş bulunuyor. Rus turistlere verilen hizmetin daha da geliştirilmesi ve kültürel etkileşimin artması için çalışmalarda bulunacağız. Ankara’da Rusya’ya ait, Moskova’da ise Türkiye’ye ait Yunus Eme vakfının kurulmasını düşünüyoruz.

Enerji alanındaki yatırımlarımızda, ilk nükleer enerji projemizi 20 milyar dolarlık yatırımla Rusya ile yapıyoruz. Projenin tüm teknik yönlerini rus tarafıyla yetkilerimiz değerlendirdiler. Diğer enerji alanlarında ne yapabileceğimizi de düşündük. Enerjide en büyük ortağımız Rusya olduğu gibi, Denizbank’ı alarak Türkiye’deki bankacılık sektörüne giren Rus siberbak’ta bu alanda önemli bir adım atmış durumda. Bir diğer önemli adım da müşterek otomobil üretimi konusu. Bölgesel sorunları ele almak üzere bu konuları titizce değerlendirdik. Öncelikle Azerbaycan-Ermenistan arasındaki sorunu ve Suriye, Irak, Mısır’ın dahil olduğu bölgelerdeki sorunları ele aldık. Demokrasiye dayalı, özellikle halkın iradesini yansıtacak ortama nasıl müşterek çalışmayla zemin hazırlayabileceğimizi konuştuk. Bugün Suriye’de insan kaybı 150 bine yaklaştı. Kimyasal silahlarla öldürülen yaklaşık 1600 kişinin incelendiği bir dünyada, konvensiyonel silahlarla öldürülen yüzbinlerce insanın araştırılmaması, manidardır. Temennimiz, kalıcı barışın dünyada tesisi için siyasi liderler arasında anlayışın kurulmasıdır.

Haber

İlginizi Çekebilir