Mahkeme heyeti davadan çekildi

Polis memuru Ahmet Şahbaz’nın tanınmamak için yine peruk ve gözlük takarak ifade verdiği Şanlıurfa Adliyesi önünde ise bazı sivil toplum örgütü temsilcileri eylem yaptı.Ankara’da Gezi Parkı eylemleri sırasında Ethem Sarısülük’ün başına isabet eden kurşunla ölmesi ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, polis memuru Ahmet Şahbaz hakkında ‘Meşru savunmada sınırın aşılması suretiyle öldürme suçundan’ dava açtı. Olayın ardından Şanlıurfa’ya tayin edilen polis memuru Ahmet Şahbaz, davanın ilk duruşmasında çıkan olaylar nedeniyle ifade verememiş, ikinci duruşmaya katılamamıştı. Bunun üzerine davaya bakan Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi, Şanlıurfa Koruma Şube Müdürlüğüne atanan Ahmet Şahbaz’nın ‘sesli ve görüntülü sistemle’ duruşma salonuna bağlanarak ifadesinin alınmasına karar verdi.

 

Sanık polis: Ölümüne sebep olanlar bana taş atanlar

Sanık polis Ahmet Şahbaz, sözlü savunma yapmayacağını belirterek yazılı savunmasını okudu. Şahbaz savunmasında “Ben kimseyi hedef alarak ateş etmedim. Kanunun bana tanıdığı silah kullanma hakkının doğduğunu düşünüyorum. Kişinin ölümüne sebep olanlar ben ateş ederken bana taş atanlardır” diyerek kendini savundu.

 

Mahkeme heyeti çekilme kararı aldı

Mahkeme heyeti, avukatların tarafsızlık itirazları üzerine dosyadan çekilme kararı aldı. Dosya bir üst mahkeme olan 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

 

Adliyede yoğun güvenlik önlemi

Karar ardından Şanlıurfa 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde telekonferans sistemi kuruldu. Kurulan sistemle Ankara’daki duruşmaya bağlanacak olan polis memuru için adliye içinde ve çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındı. Sarısülük’ü öldürmekle yargılanan polis memuru, sabah erken saatlerinde sivil bir minibüsle adliyenin arka kapısından içeri alındı.

 

Adliye dışında eylem

Şanlıurfa’da görülen davayla ilgili çeşitli sivil toplum örgütlerince kurulan Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri adliye önünde protesto için basın açıklaması yaptı. Grup adına konuşan İnsan Hakları Derneği Başkanı Cemal Babaoğlu, adil bir karar verilmesini beklediklerini ifade ederek, “Yargı hiç kimsenin etkisi altında kalmadan özgür iradesiyle bu dava hakkında karar vermesi gerekiyor” dedi.

Haber

İlginizi Çekebilir