Gazeteci Bünyamin Aygün özgürlüğüne kavuştu

Suriye’de kaçırılan M foto muhabiri Bünyamin Aygün Türkiye’de.

Son günlerde bölgedeki gruplar arasındaki güç dengesi değişiminden sonra, 40 gün önce görev için gittiği Suriye’de kaçırılan Aygün’ün kurtarılması için MİT devreye girdi.

MİT’in Dış Operasyonlar Başkanlığına bağlı 8 kişilik bir tim, bugün sınırdan 20 kilometre içeri geçerek Bünyamin Aygün’ü teslim aldı. Aygün ve beraberindeki tim, Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yaptı.

Aygün’ün ayağındaki terliklerle ülkeye girdiği görüldü. Kendisini rüyada gibi hissettiğini ve kurtulduğuna inanamadığını dile getiren Aygün, “Terlikle mi geldiniz?” sorusu üzerine “Arkadaşlar ayakkabılarımı çok beğendi, o yüzden ayakkabılarımı aldılar, terlikle gönderdiler” dedi.

 

“UMUDUMU HİÇ KAYBETMEDİM”

Hatay Vali Yardımcısı Mehmet Eriş tarafından karşılanan ve ilk cümleleri, “80 milyonluk bir ülkenin vatandaşı olmaktan gurur duyuyorum. Kaçırılmamda El-Kaide bağlantısı olduğunu düşünüyorum” olan Aygün şunları söyledi:

“Zor günler yaşadım ama her şeyden önce yaklaşık 80 milyonluk bir ülkenin vatandaşıyım ve umudumu hiç kaybetmedim. ‘Dışişleri ve Başbakanlık mutlaka devreye girmiştir ve bir şeyler yapılıyordur’ dedim. Sürekli dua ettim. Şimdi görüyorum ki meslek kuruluşları, foto muhabirleri derneği, gazeteciler cemiyeti, iHH; hepsi müthiş destek vermiş ve başta Başbakanlık ve Dışişleri olmak üzere herkesin sayesinde buradayım. Bu kadar süre esaret altında kalıp da kendi ülkene ayak basmış olmak müthiş bir duygu. Umudumu hiç kaybetmesem de, bu kadar erken dönmeyi beklemiyordum…”

 

KURTARILMASINA İLİŞKİN AYRINTILAR 

Bu arada Aygün’ün serbest kalmasına ilişkin detaylar da ortaya çıkmaya başladı.

Edinilen bilgiye göre, Aygün, görevli olarak gittiği Suriye’de El Kaide unsurlarınca kaçırıldı. Aygün’ün tutulduğu bölgede, El Kaide’ye karşı Suriyeli muhalif grupların bir araya gelerek kurduğu ‘İslam Cephesi’ adındaki grup ile El Kaide’nin Suriye’deki uzantısı olan IŞİD arasında çatışma yaşandı. Çatışma sonucunda IŞİD unsurlarının bölgeyi terk etmesi üzerine, ‘İslam Cephesi’ üyeleri Aygün’ün kurtarılmasını sağladı. Daha sonra MİT’in yurt dışı özel timi bölgeye girerek, güvenliğini sağladıkları Aygün’ü Suriye’den çıkardı.

 

BAKAN DAVUTOĞLU’NDAN MESAJ 

Öte yandan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Aygün ile ilgili olarak takipçileriyle şu twetleri paylaştı:

“Bünyamin Aygün’ün mutluluğu telefonda sesinden hissediliyordu. 22 gün önce alıkonulduğu yerde Devletimizin kendisini kurtarmak için elinden geleni yaptığına ilişkin açıklamalarımız iletilmiş. “Bunu duyduğum günden beri bu telefon görüşmesini umutla bekliyordum” diyen Aygün’e, ailesine, basın camiamıza, sevenlerine ve tüm milletimize bir kez daha geçmiş olsun. Başta Milli İstihbarat Teşkilatımız olmak üzere bu süreçte çaba gösteren herkese teşekkür ediyorum.”

 

Haber

İlginizi Çekebilir