Şaron son yolculuğuna uğurlanıyor

Bugün toprağa verilecek İsrail eski Başbakanı Ariel Şaron için devlet töreni bugün Meclis’te başladı.

Meclis’teki törende İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Başbakan Binyamin Netanyahu, Knesset sözcüsü Yuli Edelstein ve Şaron’un aile üyeleri sırasıyla birer konuşma yapıyor.

Törene ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da katılıyor.

Törende ayrıca Ortadoğu Dörtlüsü temsilcisi ve eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, Çek Cumhuriyeti Başbakanı Jiri Rusnok, Rusya alt meclisi Duma Başkanı Sergey Naryshkin, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, İspanya İçişleri Bakanı Jorge Fernandez Diaz, Kanada Vatandaşlık ve Göçmen Bakanı Chris Alexander’ın da yer aldığı çok sayıda yetkili ve yabancı ülke temsilcisi hazır bulundu. Törene davetliler dışında kimse alınmadı.

Törenin ardından Şaron’un cenazesi askeri konvoy eşliğinde Negev çölündeki çiftliğine götürülecek.

İsrail eski Başbakan Ariel Şaron, askeri törenin ardından 2000 yılında ölen eşinin yanında toprağa verilecek.

 

TARTIŞMALI BİR İSİM 

85 yaşında Tel Aviv’de yaşamını yitiren eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron askeri ve siyasi hayatında tavizsiz ve tartışmalı kararlarıyla bilinen bir isim.

İsrail devletinin kurulmasıyla sonuçlanan Arap-İsrail savaşında görev yaptı. Generallik rütbesine yükselen Şaron, 1967’deki “Altı Gün Savaşı” ve 1973’teki “Yom Kipur” savaşlarındaki başarısıyla İsrail kamuoyunda büyük takdir topladı.

1973’te Likud partisinden ilk kez İsrail parlamentosu Knesset’e seçilen Şaron, 1981’de Savunma Bakanlığı görevine getirildi.

Ariel Şaron bu görevi yürütürken, kariyerinin en tartışmalı kararına imza attı ve 1982’de dönemin Başbakanı Menahim Begin’e haber vermeksizin güney Lübnan’ı işgal etti.

 

‘BEYRUT KASABI’ 

İsrail ordusu Filistin Kurtuluş Örgütü’nü Lübnan dışına çıkarmayı başardı. Ancak operasyon sırasında aldığı bir karar Şaron’a kötü bir ün ve “Beyrut kasabı” lakabını kazandırdı.

Filistinli mültecilerin yaşadığı Sabra ve Şatila kamplarını abluka altına alan İsrail ordusu, Lübnanlı Hıristiyan falanjistlerin kamplara girmesine göz yumdu. İki gün içerisinde binlerce sivil, falanjist militanlar tarafından katledildi.

Haber

İlginizi Çekebilir