Suriye'den 'One Minute' çıkışı

Suriye’deki krize çözüm bulmak amacıyla İsviçre’nin Montrö kentinde gerçekleştirilen Cenevre 2 Konferansı’na Suriye Dışişleri Bakanı Velid el Muallim’in konuşması damgasını vurdu. Oturum Başkanı BM Genel Sekreteri Ban’ın verdiği 10 dakikalık süreyi aşan Muallim tüm uyarılara rağmen süresini aşmasına rağmen konuşmasını sürdürdü.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’den sonra konuşan Muallim, Suriye’de diğer tüm ülkelerde olduğu gibi terörizm ile savaştığını savundu. Suriye’de komşu kimi ülkeleri teröre destek vermekle suçlayan Muallim, “Erdoğan hükümeti teröristlere destek vererek ülkemize gönderiyor. ‘Camdan bir köşkte oturuyorsanız komşunuzun camına taş atmayın’ diye bir deyim var. Bu terörün bumerang gibi kendilerini vuracağını unuttu.” dedi.

Muallim, kendisine tanının süreyi aşmasına rağmen tüm uyarılara rağmen konuşmasını sürdürdü. Teröre karşı mücadele etmeye devam edeceklerini söyleyen Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, “Suriye kendini korumak adına münasip gördüğü her türlü yola başvuracaktır.” ifadesini kullandı.

Mualim konuşmasının sonunda Suriye’nin yeni hükümetinde Esad’in yeri olmadığını ifade eden Kerry’ye ağır eleştirilerde bulundu. Muallim sert bir ses tonu ile “Sayın Kerry Suriye halkı dışında dünyada hiç kimsenin, Suriye’de bir liderin, hükümetin anayasanın ya da yasanın meşruiyetini bitirmek ya da azletmek hakkına sahip değil. Bu, Suriyelilerin hakkıdır. Anayasal olarak haklardır. Burada neyin üzerinde anlaşma sağlanırsa sağlansın Suriye’de referanduma sunulacaktır. Biz burada halkın istediği şeyleri nakletmekle yükümlüyüz, geleceğine karar vermek için değil. Suriyelilerin kararını dinlemek isteyen varsa kendisini onların sözcüsü olarak görmemeli. Onların kendi yöneticilerini, hükümetlerini ve parlamantolarını seçme hakları vardır. Bunun dışındaki özler gerçekçi değildir.” dedi.

Ban’ın uyarısına kızan Muallim, One Minute, One Minute diyerek tepki göstererek konuşmasını bir süre daha sürdürdü. Muallim’in “One Minute” çıkışı üzerine salondakiler gülümsedi.

Haber

İlginizi Çekebilir