Süleyman Aslan tahliye edildi

Yolsuzluk ve rüşvet iddialarına ilişkin 17 Aralık 2013’de yapılan operasyonda gözaltına alınan ve “Rüşvet almak” suçundan 20 Aralık 2013’de tutuklanan Halk Bankası eski Genel Müdürü Süleyman Aslan, avukatlarının yaptığı başvuru üzerine 57 gün sonra tahliye edildi. Aslan’ın mal varlığı üstündeki tedbir de geçtiğimi günlerde kısmı olarak kaldırılmıştı.   

 

“SUÇUN VASFI DEĞİŞEBİLİR” 

Tahliye kararını veren İstanbul 19’uncu Sulh Ceza Mahkemesi yargıcı Hulusi Pur,  evinde yapılan aramada ayakkabı kutusunun içinde 4,5 milyon dolar ele geçirilen Aslan’ın tahliyesine gerekçe olarak ise üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, üzerine atılı suçun vasıf değiştirmesi ihtimali, savunması, tutuklama sonrasında dinlenen tanık beyanları ve hakkındaki suçlarla ilgili olarak delillerin büyük oranda toplanmasını gösterdi. Aslan hakkında her hangi bir adli kontrol hükmü uygulanmadı.


5 KİŞİYE YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI VE İMZA TEDBİRİ

Yargıç Pur, Halk Bankası eski Gelen Müdürü Aslan’ın yanı sıra aynı soruşturma kapsamında tutuklanan Abdullah Habbani, Mohammadsadegh Ratsgar Shıshehgarghaneh, Ahmet Murat Öziş, Onur Kaya, Umut Bayraktar’ın da üzerilerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, faillik durumlarının değişme ihtimali, mevcut delil durumunu dikkate alarak, tutuklu kalmalarının mağduriyetlerine sebebiyet vermemesi için tahliyesine karar verdi. Aslan için adli kontrol tedbiri uygulamayan yargıç Hulusi Pur, tahliyesine karar verdiği diğer 5 şüpheli hakkında ise yurt dışına çıkış yasağı koydu ve her Pazar evlerine en yakın karakola giderek imza atmalarına hükmetti. Şüphelilerin adli kontrol tedbirlerine uymadığı takdirde tutuklanabileceklerini hatırlattı.

 

ASLAN’IN AVUKATINDAN AÇIKLAMALAR

 

Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın avukatı Ersan Şen tahliyenin ardıdnan açıklamalarda bulundu. Şen, Süleyman Aslan’ın görüntü ve röportaj vermeden cezaevinden ayrılmasıyla ilgili ‘İlk açıklamaları son derece duygusal olabilir. Farklı şeyler konuşabilirdi, onlara engel olmak istedi’ dedi. İşte Süleyman Aslan’ın avukatının açıklamaları:

“Yargılama uzun sürüyor. İnsanlar kapalı cezaevlerinde kalıyor. Bunun önlendiğini, adaletten kaçma ihtimalinin olmadığını, yaklaşık 17-18 ay süren soruşturmada zaten deliller toplanmıştı. Bizim açımızdan önemli noktalar var. Biz ciddi deliller ve tanıklar dinlettik. Başta zayıf oluyorsunuz. Soruşturma gizliliğini ihlal eden bazı güçlü ortayakonulan yayınların bizi güç durumda bıraktığını belirtmek isteriz. Umarız bu son olur. Adaletin gerçekleşmesini istediğimiz yerler mahkemedir. Türkiye’de bu konuda geçmiştede de mağduriyetler yaşandı. herkes şunu düşünmesin, bir arama yapıldı, şu kadar para elde edildi, şu oldu bu oldu dayanağını dinlemek gerekir.

İstediğiniz gibi algı oluşturursunuz, o insanı o tünele sokarsınız. Hukuk öyledir, bir taraftan bakarsan öyle olur burdan bakarsan böyle olur. Kanunlar anayasalar herkese hakkını belirlemiştir. Olması gerekenin olduğunu ifade etmek istiyorum.

 

YURTDIŞI YASAĞIYLA MI SEBREST KALDI?

İstediğimiz zaman şartlar oluştuğunda, değişen durumda, avukatlar şüphelinin kendisi de tahliyesini talep edebilir. Tutuksuz yargılanmak haktır. Dava açılırsa ne kadar süreceğini biliyor musunuz? aylarca sürebilir. ama bu o insanın, iddia edenin o insanı suçlu ispat etmesi gerektiği bu sistemde, insanların tutuksuz yargılanması gerekir.

 

“ADALETTEN KAÇMA İMKANI YOK”

Bunların hiçbirisi sürpriz değildir. insanlar görmek istedikleri gibi görmek için sonuç beklemesin. Biz geçmişte bu hatalar yapıldı, bunlar yapılmaya devam edilsin, istedikleri gibi suçlu suçsuz göstersinler bunlar doğru anlayış değildir. Adaletten kaçma ve delil karartma imkanı yok. Suçun vasfının değişme ihtimalinin de dikkate alındığını görmekteyiz.

 

NEDEN AÇIKLAMA YAPMADI?

Eşi de oradaydı çok mutlu oldu. Aksi yönde tepki içi aklından zoru olması lazım. Türkiye’de kapalı cezaevlerinde kalıyorsunuz. Siz iki ay içeride tutuklu kalırsanız, ilk açıklamaları son derece duygusal olabilir. Farklı şeyler konuşabilirdi, onlara engel olmak istedi. Bu açıdan da görüntü vermek istememesi doğaldır.

 

YARGISIZ İNFAZ YAPILDIĞINI SÖYLEDİK

Soruşturma savcısının değişikliğiyle ilgili de konuşamıyorum yürüyen soruşturma olduğu için. Ama biz yargısız infazlar yapıldığını söyledik. Sayın Süleyman Aslan’a bunun yapıldığını söyledik.

 

KAÇMA İHTİMALİ TAHLİYEYİ ENGELLEDİ 

 

Yargıç Pur, Rıza Sarraf, Barış Güler ve Salih Kaan Çağlayan’ın tahliye talebi ise üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durum, delillerine tam olarak toplanmamış olması ve kaçma ihtimallerinin nazara alınarak tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. 

 

BAKAN ÇOCUKLARI TUTUKLU

Mahkeme, eski bakan çocukları Kaan Çağlayan ve Barış Güler ile işadamı Reza Zarrab’ın tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. 

Haber

İlginizi Çekebilir