Kadınlara özel otopark

Cinsiyet ayrımcılığı yapıldığını ileri süren kadın dernekleri ise uygulamanın kadın sürücüleri aşağıladığını iddia etti.

Antalya’da geçen yıl faaliyete geçen MarkAntalya Alışveriş Merkezi’nin 3000 araçlık kapalı otoparkında kadınlar için 458 özel park yeri ayrıldı. Boyu standart park yerleriyle aynı olan bölümlerin eni ise 1 metre daha geniş yapıldı. Pembe renge boyanan kadınlara özel park alanlarının üzerine şapkalı kadın figürü işlendi. Türkiye’de ilk kez yapılan uygulamaya tepki gösteren kadın dernekleri, cinsiyet ayrımcılığı yapıldığını, uygulamanın kadın sürücüleri aşağıladığını ileri sürdü.

 

Otoparkın yüzde 15’i ayrıldı

 

Uygulama hakkında bir açıklama yapan AVM Müdürü Yavuz Güler, “Açıldığımızdan beri bayan sürücülerden ‘otoparkınızda yer bulmakta zorlanıyoruz, çocuklarımızla inmekte, çocuk arabasını çıkarmakta zorluk çekiyoruz’ şikayetleri üzerine biz de ‘ne yapabiliriz’ diye düşündük. Yürüyen merdivenler ve asansörlere yakın yerlerde otoparkın yüzde 15’lik bir kısmını kadın sürücüler ve çocuklu aileler için yer ayırdık” dedi.

 

“Erkeklerden anlayış bekliyoruz”

 

Uygulamanın tamamen kadınlar ile çocuklu ailelere kolaylık sağlamak açısından hayata geçirildiğini vurgulayan Müdür Güler, “Erkekler buraya park etmeyecek diye bir şey yok. Biz sadece erkeklerden bu konuda anlayış bekliyoruz. Bayanlara da böyle bir kolaylık sağladık, kullanmak isterlerse kullanırlar. Çocuk arabalarıyla daha rahat binebilsin diye bu uygulamayı yaptık” diye konuştu.

 

“Herhangi bir yasak veya zorlama yok”

 

Özellikle bazı kadın sürücülerin kendilerine ayrılan yerlere erkek sürücüleri gördüğünde kendilerine şikayette bulunduğunu kaydeden Yavuz Güler, “Burada herhangi bir yasak veya zorlama yok. Biz sadece bu yeri belirttik. Karşılıklı anlayışla kullanılsın istiyoruz. Yoksa ‘erkekler park edemez’ diye bir şey yok” şeklinde konuştu.

Haber

İlginizi Çekebilir