Ve Putin konuştu!

Rusya Devlet Başkanı Vladimi Putin, Ukrayna’daki krize ilişkin basın toplantısı düzenledi. Ordunun Ukrayna’ya girmesine henüz gerek olmadığını belirten Putin, askeri seçeneğin son tercih olduğunu söyledi. 

Putin’in konuşmasından satır başları:

Ukrayna’yı harekete geçirecek eylemlerde bulundular. Ben bunun bir devrim durumu olduğunu düşünüyorum. Ukrayna’nın sıradan vatandaşlarının geçmişten beri devamlı olarak kötü duruma düştüğünü düşünüyorum. Yolsuzluk hayal edemeyeceğimiz durumlara geldi. Ukrayna’daki durum artık zirveye ulaşmış durumda. Ukrayna halkı elbette birtakım değişiklikler istiyordu. Ama kanun dışı değişiklikleri teşvik etmek çok sakıncalıdır. Yöntemleri onaylamıyorsam da meydandaki insanları anlıyorum. 

 

“MEŞRU BAŞKAN YANUKOVİC”

Şu anki iktidar meşru mudur? Parlamento için evet ama iktidar için aynı şeyi söyleyemeyiz. Ukrayna’nın tek bir meşru devlet başkanı vardır ve hukuki açıdan Yanukoviç’dir. Ukrayna kanunlarına bağlı olarak devlet başkanı öldüyse ya da şahsen iktidardan vazgeçtiyse anayasal yöntemlerle görevden ayrılabilir.

 

“TATBİKAT ÇOK ÖNCE PLANLANMIŞTI”

Kırım’a verilecek finansal yardım… Şöyle bir karar aldık. Kırım bizden bir yardım talebinde bulundu. Tam olarak nasıl bir yardım olacağına karar verilmedi ama elbette yapacağız. Askeri müdahale konusunda bir gereklilik görmüyoruz ama böyle bir ihtimal söz konusudur. Tatbikat çok önceden planlanmıştır ve son olaylar üzerine alınmış bir karar değildir. Bu tatbikat bitti ve bütün askeri birliklerimizin görev yaptıkları bölgelere geri çekilmeleri konusunda emir verdim. Askeri güç kullanmamız çok uç durumlarda söz konusudur.  

 

“SİLAH KULLANMA HAKKIMIZI SAKLI TUTUYORUZ”

Ukrayna halkının ne hissettiklerini anlayabiliyoruz. Doğu bölgelerinde böyle bir şeyin kitlesel bir hal olduğunu görmüş olursak silah kullanma hakkımızı saklı tutuyoruz. Ukrayna’nın bizim en yakın komşumuz değil aynı zamanda kardeş olduğunu düşünüyoruz. Ukrayna ve Rus askerleri barikatların farklı tarafında değil aynı tarafında yer alacaktır. Buna benzer durum şu anda Kırım’da söz konusu. Tek bir ateş edilmediğini hepiniz görüyorsunuz. İnsanlar, sadece orayı bloke ettiler ve herhangi bir çatışmaya meydan vermeden sorunu kısaca konuşarak çözmenin yolunu bulabildiler. Şu an Kırım’daki gerilim ortadan kalkmış oldu. Yaptığımız şey askeri üslerimizi güçlendirmekti sadece. Milliyetçi güçler tarafından bir baskı hissettik ve bu doğru bir karardı. 

Doğu Ukrayna’da böyle bir şey yapmamıza gerek kalmayacağını düşünüyorum. Ama Ukrayna’nın bütün vatandaşları eşit haklara sahip olmalı. 

 

“EKONOMİDEKİ ETKİ GEÇİCİ”

Son olaylar elbette ekonomide de etkisini gösterdi. ABD belli kararlar aldı. Gelişen pazarlarda, yatırımcılar Amerikan pazarına yönlendiler. Sadece Ukrayna ile açıklanamayacak durumlardır. Politika her zaman etkiler piyasalardaki durumu ama ben bunun geçici olduğuna inanıyorum.

Haber

İlginizi Çekebilir