Rusya, Kırım'ı resmen tanıdı!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bağımsızlığını ilan eden Kırım Cumhuriyeti’ni tanıyan kararnameyi imzaladı. Putin’in imzaladığı kararnamede, Kırım halkının 16 Mart 2014 gerçekleşen genel Kırım referandumunda gösterdiği iradeye atıfta bulunuldu.

Kırım Cumhuriyeti bağımsızlığını ve egemenliği tanındığı kararnamede ayrıca, Sivastopol’ün ‘Kırım sınırları içerisindeki’ özel statüsüne de vurgu yapıldı.  ‘Kırım hakkındaki kanun’, Putin’in imzalamasıyla birlikte yürürlüğe girdi.

 

TEK TARAFLI KARARLAR

Nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ını Rus ve Rusça konuşan nüfusun oluşturduğu  Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde, parlamentonun büyük çoğunluğu bu kesimin temsilcilerinden oluşuyor. 27 Şubat 2014’te parlamentonun Rus askerleri olduğu anlaşılan silahlı gruplarca ele geçirilmesinin ardından 6 Mart’taki oturumda Kırım’ın geleceğinin referandumla belirlenmesi kararlaştırılmıştı. 16 Mart’ta düzenlenen referandumun sonucunda bölge halkının Rusya’ya bağlanmayı tercih ettiği ilan edilmişti. Ancak Ukrayna yasalarına göre, Kırım’daki yöneticilerin seçiminden referandum kararına pek çok konuda Kiev’deki merkezi hükümetin onayı gerekiyor. Bu nedenle Ukrayna yönetimi,Kırım parlamentosunun 27 Şubat’tan sonraki icraatlarının tek taraflı ve yasa dışı olduğunu vurguluyor.

Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde dün gerçekleştirilen referandumda halkın yüzde 96.77’si Rusya’ya bağlanmaya “evet” dedi. Resmi sonuçların açıklanmasının ardından Kırım yönetimi bağımsızlığını ilan etmiş ve Rusya’ya bağlanmak için resmi başvuruyu yapmıştı.

Haber

İlginizi Çekebilir