Soma'da Büyük Facia!

Manisa’nın Soma ilçesindeki bir linyit madeninde meydana gelen patlama sonrası çıkan yangında bilanço ağırlaşıyor.

Kurtarma çalışmalarıyla ilgili sabah saat 05.00 sularında son bilgileri veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, olay ölü sayısının 201’e yükseldiğini söyledi.

Zamanın kurtarma çalışmalarının aleyhine işlediğini belirten Yıldız, ölü sayısının daha da artabileceğine işaret etti.

Yıldız bir önceki açıklamasında kaza sırasında madende 787 işçi olduğunu belirtmiş, tahliye edilen 363 kişiden, 4’ü ağır olmak üzere 80’inin de yaralı olduğunu kaydetmişti.

Ölümlerin karbonmonoksit zehirlenmesinden kaynaklandığı ifade ediliyor.

 

TRAFO PATLADI

Eynez köyü Karanlıkdere mevkiindeki Soma Kömür İşletmeleri AŞ’ye ait linyit madeninde elektrik trafosu patladı. Patlama – 150 metre kotunda meydana geldi. Patlama sonrası çıkan yangın nedeniyle yoğun duman oluştu. Kazanın, vardiya değişikliği sırasında meydana gelmesi, can kayıplarının artmasına neden oldu. 

Olayın ardından madenin bulunduğu bölgeye çok sayıda ambulans ve kurtarma ekipleri gönderildi. Kurtarma ekiplerince yapılan çalışmalarda maden girişine yakın olan işçiler kurtarıldı. Kazanın nasıl olduğuna dair inceleme ve araştırma başlatıldığını belirtildi. 

 

OKSİJEN POMPALANIYOR

Vardiya değişikliği sırasında yaşanan olayda mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Devam eden yangın nedeniyle madende elektriklerin de kesilmesi nedeniyle müdahalede güçlük çekiliyor. Azalan oksijen seviyesini dengelemek için ocağa oksijen pompalanıyor. Ancak içerideki karbonmonoksit oranının bazı galerilerde halen yüksek seviyede olduğu söylendi.

 

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA

Yangının gerçekleştiği Soma Kömür İşletmeleri AŞ’den bir açıklama geldi. Yangına anında müdahale edildiği belirtilen açıklamada, olayda hayatını kaybedenler olduğu belirtildi ancak sayı verilmedi.

Yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Manisa Soma’da bulunan kömür ocağımızda trafo patlaması nedeniyle çıkan yangın sonucu elim bir kaza yaşanmıştır. Alınan en yüksek ve sürekli denetim altında olan tedbirlere rağmen yaşanan kaza sonrasında anında müdahale gerçekleştirilmiştir. Kazanın nasıl gerçekleştiğine dair inceleme ve araştırmalar başlatılmıştır ama birinci önceliğimiz içerideki çalışanlarımızın bir an önce sağ salim kurtarılması; sevenlerine, ailelerine ve bizlere kavuşturulması yönündedir. Yaşanan tüm gelişmeler an be an kamuoyu ile tarafımızdan paylaşılacaktır. Bu elim kazada ne yazık ki hayatını kaybeden çalışanlarımız olmuştur. Vefat eden çalışanlarımıza Allah’tan rahmet, milletimize ve ailelerine başsağlığı ve sabırlar dileriz.” 

 

BAŞBAKANLIK’TAN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili Başbakanlık’tan yapılan açıklamada olayla ilgili gelişmelerin yakından takip edildiği bildirildi.

 

UZMAN EKİPLER SOMA’DA

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) görevli, göçük, grizu patlaması gibi ocak kazalarında uzman 15 kişilik kurtarma ekibi Soma’da.

Sağlık Bakanlığı da gelişmeleri yakından takip ediyor. Bölgeye bir uçak ambulans, 27 kara ambulansı ve 6 ulusal medikal kurtarma ekibi (UMKE) gönderildi.

 

CUMHURBAŞKANI’NDAN TALİMAT

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, Manisa Valisi Abdurrahman Savaş’a, Soma mahsur kalan işçilerin kurtarılması için devletin tüm imkanlarının seferber edilmesi talimatını verdi.

 

KILIÇDAROĞLU GİDİYOR

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Soma’daki hayatını kaybeden işçilere Allah’tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı diledi.

CHP’den yapılan açıklamada Kılıçdaroğlu’nun yarın sabah 09.30’da, “Cumhurbaşkanlığı seçimi” ile “Türkiye’nin temel sorunları” konusunda görüş alışverişinde bulunmak amacıyla Türk-İş’e yapacağı ziyaretin, sendika yöneticilerinin Soma’ya gitmesi nedeniyle ertelendiği bildirildi. 

Partisinin yarınki MYK toplantısını iptal eden Kılıçdaroğlu’nun, saat 12:00’de özel uçakla Soma’ya gideceği öğrenildi.

 

SOMA’NIN EN BÜYÜK İŞLETMESİ 

Soma’nın en büyük maden işletmesi olduğu belirtilen şirkette, 6 bin 500 kişinin çalıştığı öğrenildi.

Haber

İlginizi Çekebilir