İsrail Gazze'ye bomba yağdırdı!

İsrail savaş uçakları, Gazze’nin güneyindeki Han Yunus ve Refah kentinde Nasır Salahaddin Tugayları ile İzzeddin el-Kassam Tugayları’na ait 10 askeri alana 34 füze fırlattı.

Güvenlik kaynakları saldırıların eşzamanlı ve birkaç dakika içinde gerçekleştirildiğini kaydetti.

Saldırıda onlarca ev büyük çaplı hasar görürken Refah ve Han Yunus kentlerinin önemli bir kısmında elektrik kesildi.

 

EVLERE BASKIN DÜZENLENDİ

İsrail, 3 yerleşimciyi kaçırmakla suçladığı Hamas hereketi mensubu Amir Ebu Iyşe ile Mervan el-Kavasımi’nin evini de havaya uçurdu.

İsrail askerlerinin gece saatlerinde, Ebu Iyşe ve Kavasımi’nin El Halil’deki evlerini sararak, içeride bulunanları dışarı çıkardıktan sonra her iki eve de patlayıcı döşeyerek havaya uçurduğu belirtildi. Haberde patlama sırasında bir Filistinli çocuğun yaralandığı bilgisine yer verildi.

 

FİLİSTİNLİ GENÇ HAYATINI KAYBETTİ

İsrail askerlerinin, Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı’na baskın düzenlemesi üzerine Filistinli gençler ile askerler arasında çıkan çatışmada 16 yaşındaki Filistinli genç Yusuf Ebu Zaga’nın hayatını kaybettiği belirtildi.

Cenin devlet hastanesi kaynakları, Ebu Zaga’nın göğsüne isabet eden kurşunla ağır yaralanmış halde hastaneye getirildiğini, müdahalelere rağmen kurtarılamadığını açıkladı.

 

‘İSRAİL’İN TEHDİTLERİNDEN KORKMUYORUZ’

Gazze’deki eski Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Haniye, Yahudi yerleşimcilerin cesetlerinin bulunmasıyla ilgili İsrail’in tehditlerinden korkmadıklarını ve muhtemel İsrail saldırısı karşısında duracaklarını belirtti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, kaçırıldığı iddia edilen 3 Yahudi yerleşimcinin El-Halil’de ölü bulunmasından Hamas’ı sorumlu tutmasına ilişkin “İsrail’in Gazze ve Hamas’a yönelik tehditlerinden korkmuyoruz. İsrail’in halkımıza yönelik herhangi bir saldırısına da karşı koyacağız. Bu tehditler, Filistinlileri daha fazla sebat, direniş ve muhtemel bir saldırıyı geri püskürtmeye sevk etmektedir” diye konuştu.

 

FİLİSTİN BM’YE ŞİKAYET ETTİ

Filistin, dün cesetleri bulunduğu açıklanan İsrailli üç gençle ilgili operasyonlar çerçevesinde, işgal altındaki Filistin topraklarında İsrail’in düzenlediği hava saldırılarını BM Güvenlik Konseyi’ne şikayet etti.

Filistin’in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur tarafından BM Güvenlik Konseyi başkanlığına sunulan mektupta, İsrail’in işgal atındaki topraklardaki askeri saldırılarını artırdığı ve işgal altındaki topraklarda Filistinlilerin insan haklarını ihlal ettiği belirtildi.

 

BM’DEN İTİDAL ÇAĞRISI

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Batı Şeria’da İsrailli üç gencin öldürülmesini kınayarak taraflara itidal çağrısı yaptı. Ban Ki-mun, taraflara uluslararası hukuk çerçevesinde gerginliği artıracak eylemlerden kaçınmaları çağrısında bulundu.

 

OBAMA’DAN TAZİYE MESAJI

ABD Başkanı Barack Obama da, Batı Şeria’da cesetleri bulunan 3 Yahudi yerleşimcinin ailelerine taziyelerini sundu.

Obama, yaptığı yazılı açıklamada, “Amerikan halkı adına, en derin ve gönülden taziyelerimi Eyal Yifrah, Gilad Shaar ile İsril ve Amerikan vatandaşlığı bulunan Naftali Frenkel’in ailelerine sunuyorum” ifadesini kullandı.

İngiltere Başbakanı David Cameron İsrailli gençlerin öldürülmesini terör olayı olarak niteledi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise Batı Şeria’daki şiddet olaylarının yenilenmesinden duyduğu kaygıyı belirterek yeni kayıpların önüne geçilmesi için yoğun çaba sarfedilmesini talep etti.

İsrail yönetimi, 12 Haziran’da, Batı Şeria’daki Gush Etzion yerleşim biriminde kaybolan 3 Yahudi yerleşimci gencin kaçırıldığını iddia etmiş, bundan Filistin yönetimini sorumlu tutmuştu. İsrail Parlamentosu, bu kişilerin bulunması için orduya operasyon dahil, geniş yetkiler vermişti.

Filistin Esirler Cemiyeti, İsrail askerlerinin 18 gündür sürdürdüğü operasyonlarda şu ana kadar eski bakan ve milletvekillerinin de aralarında bulunduğu 589 Filistinliyi gözaltına aldığını açıklamıştı.

Haber

İlginizi Çekebilir