İsrail-Filistin arasında yüksek gerilim

 12 Haziran’da kaçırılan üç İsrailli gencin öldürülmesinden Hamas’ı sorumlu tutan Tel Aviv yönetimi Filistin topraklarında operasyonları yoğunlaştırdı.

Bu arada Yahudi yerleşimcilerin kaçırdığı bildirilen 16 yaşındaki bir Filistinli genç ölü olarak bulundu. Gazzeliler, olayları protesto etmek için yürüyüş düzenledi. Hamas sözcüsü, İsrail hükümetini Filistin’de birlik hükümeti kurulmasını sabote etmekle suçluyor: “Bu protestolar İsrail’in Batı Şeria ve Kudüs’te bizim insanımıza karşı işlediği suçları kınamak için ve özellikle de genç Muhammed Ebu Hudeyr’in kaçırılıp yakılmasına tepki olarak düzenleniyor.

İsrail, Filistin halkını isteklerinden geri çevirmekte hiçbir zaman başarılı olamayacak.” İsrail ordusu son 72 saatte Filistinlilerin evlerine baskınlar düzenledi; Batı Şeria ve Gazze topraklarına çok sayıda roket saldırısında bulundu. Dün sabah kaçırıldıktan sonra cesedi bulunan Filistinli Muhammed Ebu Hudeyr’in İsraillilerin intikam saldırısına kurban gitmiş olabileceği belirtiliyor.

Öte yandan Ebu Hudeyr’in öldürülmesine tepki için bir grup Filistinli, Doğu Kudüs’te toplandı. İsrail polisi kalabalığa plastik mermi ve ses bombalarıyla müdahale etti. Çıkan olaylarda 100’e yakın kişi yaralandı. Haftasonundan beri İsrail polisinin gözaltına aldığı Filistinli sayısı ise 700’e yaklaştı.

Haber

İlginizi Çekebilir