Srebrenitsa Katliamı 19. yılında Anılıyor

Sekiz binden fazla Bosnalı Müslüman’ın Sırp askerleri tarafından öldürüldüğü olayın acısı hala tazeliğini koruyor. Katliamda yakınlarını kaybeden aileler mezarlıkları ziyaret etti. Srebrenitsa soykırımında çocuğunu kaybeden Fatıma anne de onlardan biri: “Onu bulduğum için mutluyum. Dün onu rüyamda gördüm. Kaybolmuştu. Evin tepesinde buldum ve kucağıma aldım. Benim hayalim gerçekleşti. Şu anda onu kucaklıyorum.”

Soykırımda katledilen ve kimlik tespiti tamamlanan 175 cenazenin bulunduğu tabutlar Potoçari Anıt Mezarlığı’na taşındı. Burada defnedilen soykırım kurbanlarının sayısı bugünkü törenin ardından 6 bin 241’e yükselecek. Uzmanlar o dönemden kalan kemikler üzerinde inceleme yaparak kimlik belirlemeye çalışıyor: “Hesaplamalarımıza göre şu anda hala bine yakın ceset kayıp. Bunun yanında bedenlerin ve iskelet kalıntılarının binlerce parçası da olacak. Bunlar morglardakilerle bağlantılı olabilir. Yani bu durum oldukça karışık.”

Bu arada soykırımdan kaçmak isteyenlerin kullandığı orman yolunda binlerce kişinin katılımıyla ‘Barış Yürüyüşü’ gerçekleştirildi.

Haber

İlginizi Çekebilir