Gazze'de kapsamlı ateşkes kararı!

İsrailli yetkililer, kapsamlı Gazze ateşkesi için anlaşmaya varıldığını ve anlaşmanın Cuma günü devreye gireceğini bildirdi. Ancak Hamas ya da diğer Filistinli gruplardan henüz bir açıklama yapılmadı.

İsrail ile Hamas’ın Cuma günü saat 06.00’dan itibaren ateşkes ilan edilmesi konusunda anlaştığı iddia edildi. Reuters’ın haberine göre, İsrailli bir yetkili İsrail ve Hamas arasında Mısır’da yapılan görüşmelerde kapsamlı ateşkes sağlandığını söyledi. Hamas yetkilileri ise ateşkes haberini doğrulamadı.

İsrail, Birleşmiş Milletler’in isteği üzerine Gazze’de bugün saat 10.00-15.00 arasında uygulanacak bir “insani ateşkes” ilan etmişti. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “Geçici ateşkesin amacının Gazzelilerin hastaneye gitmelerine ve temel ihtiyaçlarını karşılamalarına olanak vermek olduğu” belirtildi. İsrail ordusu, bu sürenin İsrail’e saldırı düzenlemek için kullanılması halinde “kararlı bir şekilde cevap verileceğini” bildirdi.

BBC’nin haberine göre, Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zehra da bu süre içinde roket saldırılarını durduracaklarını duyurdu. Ebu Zehra, yaptığı yazılı açıklamada, Filistinli direniş gruplarının, BM’nin Gazze’ye insani yardımların ulaştırılması için sabahtan itibaren beş saat ateşkes ilan edilmesi talebini kabul ettiğini ifade etti.

BM Ortadoğu Özel Koordinatörü Robert Serry, “Gazzelilerin hastaneye gitmelerine ya da temel ihtiyaçlarını karşılamalarına imkan tanımak için böyle bir ateşkese ihtiyaç olduğunu” belirtmişti.

 

DAVUTOĞLU’NDAN GAZZE AÇIKLAMASI

 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, NTV’nin canlı yayınında İsrail’in Gazze saldırıları ile ilgili soruları yanıtladı.

Davutoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Filistin ile ilgili olarak her zaman devrede olduk. Daha önce iki kez bu süreçlerle karşı karşıya kaldık. Hemen hemen aynı şey tekrar ediyor. İsrail’in Gazze’nin altyapısını tahrip ederek yıldırma yapıyor. Gazze’yi cezalandırıyor, kolektif cezalandırma yöntemi uyguluyor. Savaş hukuku da ihlal ediliyor. Psikoloji ve altyapı vuruluyor. Ateşkes sağlandıktan sonra kalıcı ateşkes sağlanmazsa yine ihlal edilecek. Olması gereken ateşkes yapılsın, İsrail’in de sorgulanabilirliği de olsun. İsrail bu kez çok cüretkar. Plajda çocuklar öldürülüyor. Bunların insanlık vicdanını harekete geçirmesi lazım. Gazze abluka altında. İsrail’e karşı net ses çıkaracak ülke sayısı azaldı. Ateşkesin yanıda, 2012 anlaşmasına geri dönülmesi lazım. Ablukaların kaldırılması gerekiyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’yle liman açılmasını konuştuk. Tünel kapatılırsa bir havalimanının açılması lazım. Bir nefes alanı açılması lazım. Bu gettodan öte bir durum. Ateşkesin sürdürülebilir olması lazım. Bunun için bir çalışmanın içerisindeyiz.

İsrail Dışişleri Bakanı’nı hiçbir zaman ciddiye almadım. İsrail bombalayacak, barışı sabote etmeyecek, Türkiye barışı sabote edecek! Geçmişte ateşkesin çift taraflı olmasını sağlayan Türkiye’dir. İsrail, Filistin halkı sahipsiz kalsın istiyor. İstediği zaman vurma, çocukları vurma hakkı kabul edilsin istiyor. Hamas, Gazze’de bir taraftır. Hamas’ın olmadığı, tek taraflı ateşkes çağrısı gerçekçi değil. Bu düzen sürdürülebilir değil. Biz sesimizi çıkarmazsak vicdan uyanmıyor. Ne olursa olsun bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

Haber

İlginizi Çekebilir