İsrail'den Gazze'ye Kara Harekatı

İsrail Gazze’ye yönelik kara harekatı başlattı.

 

Operasyon talimatı 5 saatlik geçici ateşkesin ardından geldi.

 

İsrail ordusu Başbakan Benyamin Netanyahu’nun talimatının ardından, 8 bin askerle Gazze’ye yönelik operasyon için düğmeye bastı.

Ordu birlikleri Refah ve Han Yunus kentlerinden Filistin topraklarına girdi. Filistinli gruplarla ilk çatışma haberleri Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Lahya’dan geldi.

 

İsrail topçu birliklerince desteklenen operasyonda şu ana kadar 1’i çocuk 6 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı.

 

Yoğun bombardıman altında tutulan bölgelere yardım ekipleri ve ambulansların ulaşamadığı öğrenildi. Çatışmalar nedeniyle yüzlerce Filistinlinin evlerini terk ettiği bildirildi.

 

‘SÜKUNET SAĞLANANA KADAR’ 

İsrail Başbakanı Netanyahu yaptığı açıklamada, operasyonun hedefinin Gazze’den İsrail’e giden tünellerin imha edilmesi olduğunu söyledi. Netanyahu, “İsrail için sükunet sağlanana kadar operasyonlar sürecek” dedi.

 

18 BİN YEDEĞE ÇAĞRI 

İsrail ordusu Hamas’a ağır darbe vurulacağını belirtti ve 18 bin yedek askeri göreve çağırdı. İsrail ordusundan bir yetkili kara operasyonunun amacının Hamas’ı devirmek olmadığını ifade etti.

 

HAMAS: SONUÇLARI KORKUNÇ OLACAK 

Kara harekatının başlamasının ardından Hamas’tan da bir açıklama geldi. Operasyonun ‘aptalca’ olduğu belirtilen açıklamada, “İsrail’in kara harekatının sonuçları korkunç olacak. Siyonist işgalci, operasyonun bedelini ağır öder. Hamas karşılık vermeye hazırdır” ifadeleri kullanıldı.

 

240 ÖLÜ 

İsrail ordusu, Birleşmiş Milletler arabulucuğuyla sağlanan 5 saatlik ateşkesin ardından İsrail hava saldırılarına devam etmişti.

 

Saldırılardan birinde aynı aileden biri kız 3 çocuk hayatını kaybetti. Gazze’den de İsrail’e 50’den fazla roket fırlatıldı.

 

İsrail’in 7 Temmuz’dan bu yana devam ettiği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 240’a yükseldi. Hamas’ın attığı bir füze nedeniyle de 1 İsrail vatandaşı hayatını kaybetti.

 

5 YIL SONRA İLK

Bu, İsrail’in Gazze’ye yönelik ilk kara harekatı değil. İsrail 2008 yılının aralık ayında hava operasyonuyla başladığı saldırılarını 3 Ocak 2009’da kara harekatına dönüştürmüştü.

 

İnsan hakları örgütleri, yaklaşık bin 500 Filistinli ve 13 İsrailli’nin yaşamını yitirdiği savaş nedeniyle tarafları savaş suçu işlemekle suçlamıştı.

 

Yaşanan savaşta 2012’de de İsrail 8 gün süren hava saldırılarının ardından kara operasyonu düzenleyeceğinin sinyalini vermiş, Gazze sınırına yine asker yığmış ancak son anda vazgeçmişti.

 

8 gün süren saldırılarda 150’den fazla Filistinli hayatını kaybetmişti. Hamas 2007’den buyana Gazze’nin kontrolünü elinde tutuyor.

Haber

İlginizi Çekebilir